Skip to content

Primärval och demokrati

19 januari 2010

Jag läser i Svenska Dagbladet att det väckts interna strider i Piratpartiet angående primärvalet, och att Rick skapade och hade tillgång till röstningssystemet. Svenskans ledarredaktion kommenterar också, och påpekar att det kanske inte var så braFlera personer har skrivit kritiskt om detta, och två personer har till och med valt att lämna partiet.

Att lämna partiet kan jag tycka är lite väl dramatiskt. Nog för att det finns saker att kritisera med Piratpartiet, och nog för att man kan ha åsikter om vilket valsystem som är bäst, men är det inte lite konstigt att Svenska Dagbladet och dess ledarredaktion tycker att man absolut måste påpeka brister i en trots allt väl fungerande demokratisk omröstning, samtidigt som alla andra partier har tjänstemän som bestämmer den slutgiltiga ordningen? Att en kandidat kan se ställningen i en pågående omröstning kanske är odemokratiskt, även om jag inte ser hur det skulle kunna påverka resultatet alls. Utom möjligen om Rick själv väljer att taktikrösta utifrån resultatet som det ser ut, men då är det en röst på 1 300 som ändras.

Jämför sedan detta med Moderaterna eller Folkpartiet, som har en omröstning där förvisso inga kandidater får veta i förväg hur de ligger till, men där en styrelse sedan bestämmer hur listan ska se ut. Hur demokratiskt är det när jobbiga personer för ett parti, som Karl Sigfrid för Moderaterna, flyttas ned några steg, bara för att? Folkpartiet har nomineringskomittéer som bestämmer vilka som ska hamna högst, oavsett vad resultatet i omröstningarna blir, och oliktänkande har flyttats ned på listan.

Jag ser hellre att en kandidat och partiledare skapar och har möjlighet att granska ett öppet, demokratiskt och fungerande system, än att omröstningarna sker enligt SvD:s normer, för att Rick och Anna sedan ska sitta och peta i resultaten för att placera sina favoriter högst. Så trots vissa brister anser jag att Piratpartiet slår de flesta andra partier gällande demokrati. Vad Svenska Dagbladets ledarredaktion än tycker.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: