Skip to content

Att diskutera upphovsrätt

23 januari 2010

Jag diskuterar sällan upphovsrätt. När mina vänner ifrågasätter mina piratiska tendenser brukar jag i första hand leda in på den viktigaste frågan, om övervakning, transparens och integritet. Medborgarrätt. Det var förvisso upphovsrättsfrågan som för ett par år sedan fick mig intresserad av att börja nosa lite smått på Piratpartiet och dess åsikter, men riktigt intresserad och engagerad blev jag inte förrän i samband med FRA-lagen, sommaren 2008.

Under den perioden har jag självklart haft många upphovsrättsdiskussioner, men de brukar ganska snabbt gå över. Jag kommer med fakta och sakliga argument, och bemöter ofta föreställningar om hur det borde vara. Och det är inte bara självsäkert skryt – jag möter sällan väl underbyggda motargument, som bygger på riktig fakta. Det händer, men inte ofta.

Dock har jag relativt nyligen, på internetforumet Global Domination, för metalmusik, diskuterat just fildelningen och dess effekter på musikindustrin. Det har varit enormt intressant och givande, då jag istället för att diskutera med mer eller mindre politiskt insatta personer i Sverige, fått möta kritik från musiker, ofta belägna i USA. För ja, det är generellt så att musiker inte är politiskt tänkande på samma sätt. De är inte teoretiker – de går på känsla. Det är inte de som ska styra världen politiskt, men kanske kulturellt. Självklart finns det politiskt engagerade och intelligenta musiker, men generellt är musiker inte lika insatta i politik, och har heller inte något intresse för det. Och plats spelar roll. I Sverige är standard att jag får förklara varför fildelning kan ge positiva effekter. Personer i USA har svårt att acceptera att fildelning inte är stöld. Som alltid finns det även här undantag hit och dit.

När man möter motståndare i en debatt, som är uppenbart dåligt pålästa och oförmögna att ta åt sig kritik är det svårt att hålla sig på jorden, och inte inta en överlägsen position. Men när man får kommentarer som ”Just agree that downloading is fucken theft and be done with it” – vad ska man svara? Att behöva ta allting från grunden, och ingående men ändå enkelt behöva förklara pirattankar i dessa frågor har varit krävande och givande. Det är en enorm pedagogisk insats som krävs för att människor med motsatta åsikter ska hänga med i svängarna. Att lära sig bemöta personer vars huvudargument är ”Go fuck yourself, cunt”?

Vissa har lättare att acceptera nya sanningar. Den mest kända historien är självklart Anna Trobergs insteg i piratpolitiken, men det finns många exempel på personer som varit mycket tveksamma till Piratpartiet, för att sedan långsamt förstå hur och varför det fungerar. Men här har Piratpartiet sin stora utmaning: den pedagogiska aspekten av politiken. Hur får man gemene man i Sverige att förstå att fildelning kan vara en kulturberikare?* Eller att integriteten faktiskt hotas av alla dessa galna lagar? Att internet är ett fantastiskt redskap för närhet och umgänge? Hur får man folk att se att det största hotet mot vår demokrati och vår säkerhet faktiskt inte är terroristpedofildelare, utan övervakningsiver och totalitarism?

För alla metalintresserade måste jag slutligen rekommendera bandet The Project Hate MCMXCIX. Huvudpersonen i bandet är densamme som ligger bakom båda citat i inlägget, men icke desto mindre är han en fantastisk låtskrivare, som tveklöst förtjänar stöd. För det är väl hög kvalitet på musiken vi är ute efter, och inte bara rätt åsikter?

*I sin positiva mening, inte som rasistiskt nyspråk.


Annonser
One Comment leave one →
 1. 23 januari 2010 01:03

  Just my point.

  Piratpartiets viktigaste uppgift under de kommande nio månaderna fram till riksdagsvalet kommer att vara en pedagogisk sådan.

  Hur får vi gemene man att förstå de här frågorna?
  Integritet, övervakning, upphovsrätt, patent.

  Det är ju inte särskilt sexiga frågor, eller kanske verkar de bara oerhört nördiga och tekniska.

  Konsten blir att förklara varför dessa frågor är oerhört viktiga för vår demokrati, yttrandefrihet, åsiktsfrihet, informationsfrihet, organisationsfrihet och allmän individuell frihet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: