Skip to content

Väskor, klockor, mössor och burkor

25 januari 2010

Den löjliga debatten om huruvida en socialdemokrat ska få ha dyra accessoarer fortgår. Den började med Svenska Dagbladets bild på partiledarna i riksdagen, där en stor, ful och dyr väska tar upp mycket plats framför Mona Sahlin. Estetiskt är det illa, men det finns så många konstigheter estetiskt i den bilden, så det orkar jag inte riktigt bry mig om. Däremot tycker folk att en socialdemokrat ska minsann inte ska ha någonting dyrt. Vissa går så långt som att börja predika om ett socialdemokratiskt harmageddon, ett nära förestående slut på socialdemokratin i Sverige! Fullständig idioti, förstås. Ideologierna i Sverige är redan döda.

Fredrik Reinfeldts klocka har också fått kritik. Den är visst dyrare än Mona Sahlins väska. Den största skillnaden här anser jag vara den estetiska, och omvärlden anser den vara den ideologiska. Fredrik tillhör ju ett parti där det är accepterat att vara rik. Han är dock rolig, statsministern. Han visar upp en enorm humor när han svarar på frågan om hur mycket hans klocka kostar, med orden ”Får man ha någon integritet? Får man ha någon privat sfär? Och jag tror dessutom att det ger en olustkänsla hos människor om vi aldrig får hålla något för oss själva.” Roligt det där. Dra den om att inte kriminalisera och jaga en ungdomsgeneration igen också! Det är alltid trevligt med ironiska politiker, som kan skämta om sig själva och sin politik. För det är det han gör, inte sant

Och samtidigt, i Frankrike, pågår debatten om klädkoder. Men inte var politiker ska få ha och inte ha, utan andra människor. Den här gången är det inte buttra medborgare som vill sätta standarden för vad deras politiker ska ha för käder och accessoarer, utan buttra politiker som vill sätta standarden för vad deras medborgare ska få och inte få ha på sig. Lika löjligt, fast med en stor skillnad: politikerna har befogenhet att förbjuda medborgarnas kläder.

Tänk om medborgare kunde förbjuda socialdemokrater att ha dyra klockor. Om medborgare var lika klåfingriga och ivriga att besluta om politikers personliga uttrycksmedel och kontrollera deras kommunikationer. Om medborgare beslutade att politikers privata kommunikationer skulle granskas av Medborgarförsvarets radioanstalt, och ge upp sin integritet. Avlyssnas, kameraövervakas och kontrolleras. De har väl rent mjöl i påsen? De beter sig väl normalt?

Om medborgare ser till att razzior görs och ledande politikers datorer beslagtas. Stjäls. Hur skulle detta ses på av politikerna? De skulle nog bli än mer buttra. Lägg sedan till ett förbud mot deras klädstil. Istället för att skolbarn inte ska få ha mössor – tänk dig att politiker inte skulle få ha kostym!

Alltför orimligt, förstås. Medborgare kan ju inte ens ta hand om sig själva – och än mindre om politiker. Nej, vi behöver starka och virila politiker som kan ta hand om medborgarna! Så att de inte köper sex, röker, klär sig i konstiga saker eller är ojämställda. Ty politiker är en högre stående sort, som har förstånd nog åt oss alla.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: