Skip to content

Frihet och förbud

28 januari 2010

Jag nosade lite på ämnet för ett par dagar dagar sedan, Frankrikes vilja att förbjuda burkor och niqaber på allmänna platser, på bussar och sådant. Vilket för övrigt allas vår Reinfeldt tycker verkar som en bra idé. Eftersom han ”inte tror på ett samhälle där kvinnor inte ska få visa sig”. Som en motreaktion på de kvinnoförnedrande ideal som burkor är ett uttryck för. Jag kan förvisso hålla med om att Islam är en skitreligion som gör betydligt mer skada än nytta, men att förbjuda religionen skulle vara att utifrån mina åsikter, min smak och mitt tycke förbjuda andra personer att följa sin egen vilja och tro – och vad skulle då göra mig bättre än islamister som vill utifrån sina åsikter, sin smak och sitt tycke förbjuda andra personer att följa sin egen vilja och tro? Detta gäller även enskilda aspekter av denna trosinriktning.

I västvärlden förskräcks vi när länder är så ociviliserade att de förbjuder västerländska kläder och ideal. När kvinnor förbjuds att bära byxor i Nordkorea ser vi det som ett groteskt sätt att inskränka deras frihet och rätt att välja, snarare än som ett rimligt sätt att motverka felaktiga kulturer och världsbilder. När vi gör samma sak, och vill förbjuda kvinnor att bära burka, ser vi det däremot som ett sätt att rädda kvinnors frihet och rätt att välja, och ett rimligt sätt att motverka felaktiga kulturer och världsbilder.

Skillnaden? Ingen. I Frankrike tror de att de vet bäst, och förbjuder utomstående kulturer att yttra sig i form av exempelvis burkor. I Sudan tror de att de vet bäst, och förbjuder utomstående kulturer att yttra sig i form av exempelvis byxor på kvinnor. Det stora problemet är inte en viss kultur i sig. Jag håller den västerländska kulturen högre än många andra, då frihetstänkandet är utvecklat i högre grad här än i många andra kulturer. När vi börjar motverka detta med förbud, kontroll och lagar, har vi dock inget att komma med.

Politiker har en tendens att veta att den absoluta sanningen och den riktiga världsbilden ligger hos dem. När Margareta Winberg förstår att  beachvolleyboll inte är en sport, eller att vi inte borde sjunga Evert Taube, då han har för dålig kvinnosyn, till exempel. Så när andra politiker vet att de har den absoluta sanningen är de ju bara löjliga. Slobodan Milosevic, Pol Pot, Josef Stalin, Barack Obama och Fredrik Reinfeldt. Likheten mellan dem är att de alla vet eller visste precis vad som behövs för att världen ska bli en bra plats. Och motståndet ska förbjudas.

Utöver tendensen att veta den absoluta sanningen finns flera tråkiga saker med politiker. De tenderar också att veta att lösningen på problem är förbud. När kvinnoförnedrande ideal från Islam är ett problem – vad gör man då? Jo, man förbjuder problemets yttringar, som burkor. När folk som dör i trafiken är ett problem? Då förbjuder man folk att åka utan säkerhetsbälte, eller cykla utan hjälm. När kritik mot staten blir ett problem – vad blir mer naturligt att göra än att förbjuda den? Så eftersom politiker är jordens frälsare allihop, måste de förbjuda det som är fel. Och om de inte har problem att frälsa folk från, då måste de ju hitta nya problem, för att behålla sina jobb. Som hot utifrån. Och om man övervakar folk finns ju alltid problem att hitta.

Vi behöver politiker i riksdagen som förstår att vad vi behöver inte är mer förbud. Medborgare behöver inte frälsas för politikers önskningar att ta makt och vara betydelsefulla. Fåniga förbud och ”ökad säkerhet” leder ingen vart, utom att sätta folket i schack. Vi behöver politiker som motverkar dessa tendenser. Politiker som istället för att förbjuda medborgare att handla som de vill, tillåter dem. Tror på att folk klarar sig själva. Att moral och värderingar inte behöver komma uppifrån.

Det enda partiet som idag driver frihetliga frågor är Piratpartiet, som motverkar skadliga regler och förbud, övervakning och istället jobbar för medborgarrätt och ökad transparens. Bli medlem idag, och rösta i riksdagsvalet!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: