Skip to content

Slöjor och hycklare

29 januari 2010

I samband med den idiotiska burkadebatten, som jag skrivit om tidigare, tycker Nyamko Sabuni att flickor inte borde få ha slöja, då slöjan är ett sätt att reglera sexualiteten. Det går förvisso inte att säga emot henne i sak; slöjor är till för att reglera kvinnors sexualitet, för att de inte ska visa upp vissa sexuellt laddade delar av kroppen. Men borde inte Sabuni i konsekvensens och omtankens namn även vilja förbjuda bikiniöverdelar på barn? Bikiniöverdelar är ju till för att begränsa mäns och kvinnors sexualitet, genom att dölja vissa sexuellt laddade delar, och borde alltså med samma logik förbjudas för alla som inte är sexuella varelser. Till och med femton år alltså.

Det är en otrolig eurocentrism vi ser. En utgångspunkt i att alla våra seder och bruk finns för en anledning och inte bör ändras, medan utomstående kulturer är om inte sämre, så åtminstone inte anpassade efter vårt samhälle, och bör förbjudas. Det vill säga en helt och hållet konservativ hållning. Detta från en minister, en av de högsta företrädarna, för partiet som kallar sig ”Liberalerna”. Hycklare. Småborgerliga, konservativa hycklare och förbudsivrare. Precis som resten av regeringen.

Alliansen är kristkonservativ och småborgerlig, med ytterst få liberala inslag. För en liberal finns idag inget parti värt namnet. Det enda vettiga alternativet blir att välja det medborgarrättsliga Piratpartiet, som må vara fördelningspolitiskt obundet, men ställer upp på grundläggande liberala idéer om frihet från övervakning, brevhemlighet, integritet och dylikt.

Uppdatering: Calandrella skriver mycket intelligent i frågan.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: