Skip to content

Wikimedia och Sverige

29 januari 2010

Wikimedia Commons är ett fantastiskt redskap. Här samlas bilder och media från hela världen under Creative Commons-licenser, och för alla att ta del av. I Wikimedia Foundations arbete för att göra all världens kunskap tillgänglig för all världens människor är Wikimedia Commons en av de bärande pelarna. Databasen innehåller över sex miljoner filer, varav två miljoner laddats upp bara det senaste året.

Många förstår Wikimedia Foundations viktiga roll i det framtida samhället. Skriver artiklar, lägger upp bilder, och så vidare. Inser att detta är inte bara ett helgnöje som att festa eller spela World of Warcraft – detta är att hjälpa till att sprida kunskap i världen. Att visa bilder på hur det ser ut och har sett ut i olika delar av världen. Att skriva om det, för alla att läsa.

Jag har mest skrivit på svenska Wikipedia. Det är väl egentligen ett av de mindre viktiga projekten, i och med att det är en liten och redan välutbildad befolkning. Men när hundratals språk finns representerade får även barn från fattiga länder utan annan möjlighet till undervisning en enorm källa till kunskap.

Det enda problemet är förstås att alla inte har datorer, men det är ett problem som går att åtgärda. Projektet One Laptop Per Child är ett fantastiskt projekt, som syftar till just det: att ge en dator till varje barn. I världen. Och när dessa barn har en dator och tillgång till internet, har de också tillgång till all kunskap.

Det är inte bara enskilda personer och frivilligorganisationer som förstått detta. Även museer och stater börjar hänga på. Tyskland har donerat drygt 82 000 bilder, Tropenmuseet i Nederländerna har donerat nästan 40000, New York Public Library, Ryssland, USA:s armé, flotta och flygvapen, Serbiens nationalmuseum och så vidare. Alla dessa är stater, museer och organisationer som förstått värdet i inte bara Wikimeda som sådant, utan också värdet i att ha fina bilder för de ämnen som handlar om dem.

När ska Sverige ta upp den liggande stafettpinnen, och bli en av de ledande IT-nationerna i världen? En av staterna som förstår att fri kunskap är bra kunskap. Som förstår att det gynnar Sverige såväl kunskapsmässigt som anseendemässigt att dela sin information med andra. Tyvärr har vi ett parlament dominerat av två informationsfientliga block, så om ett politiskt beslut krävs kommer det inte hända på ett tag.

Vi behöver informationspolitik i Sverige. Det enda parti som driver informationspolitik är Piratpartiet. Gå med idag, och rösta i riksdagsvalet!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: