Skip to content

Apples begränsade leksaker

30 januari 2010

Apples nya maskin är här. Det föga originella namnet iPad må vara trist och förutsägbart, men maskinen kommer förmodligen slå stort och säljas till många. Det är tråkigt dock, att Apple istället för att göra en slimmad dator, gör en stor iPhone. Med låsta applikationer, DRM-skydd och oförmåga att installera egna program från internet blir det en mycket, mycket begränsad leksak.

En dator kan man leka med hur mycket man vill, i princip. Apples bärbara datorer sätter inte många gränser för vilka program man kan använda – vissa spel undantagna – och låter en utforska världens alla möjligheter själv. En iPhone däremot, tillåter inte program som inte uttryckligen godkänts av Apple. Den är förvisso bara en liten telefon, så alltför höga krav kanske man inte ska ställa. Men iPad är närmare datorer än iPhone både storleks- och prestandamässigt.

Apple ska ha en eloge för sin utveckling. För att de vågar ta nya steg och utveckla datorer och liknande i nya riktningar, och för att de är ledande när det gäller förnyelse i IT-branschen. De är inte alltid först, men de förfinar idéerna från dem som kommer först, och får det att slå. iPad är inte den första läsplattan, och kanske inte den bästa, men den kommer få läsplattorna att slå och bli allmänt erkända. Trots detta är det tråkigt att de inte går hela vägen.

Jag kommer aldrig skaffa en iPad. Dels har jag inga som helst problem med att ha med mig min MacBook överallt, titta på film, skriva (detta skriver jag på bussen på väg till skolan), och så vidare. En dator är inte alls klumpig och otymplig att bära på, även om den är större än en iPad. De begränsningar som den nya leksaken har gör dock att den genast förlorar i en jämförelse.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: