Skip to content

Ja se, det snöar

02 februari 2010

Den rekordkalla vintern har lett till diskussioner här och där om huruvida klimathotet och den globala uppvärmningen är ett reellt hot, eller om det bara är ett sätt att sätta människor i skräck. Foliehattarna flödar, och argumenten från båda sidor dryper av okunskap och arrogans. Samt ett och annat genomtänkt argument från varje sida. Själv är jag inte någon vetenskapsman. Jag är inte ens så hemskt påläst i klimatfrågan. Jag upplever dock ett otroligt hycklande när extra varma somrar och vintrar ses som ett starkt och trovärdigt argument för att klimathotet är reellt, medan extra kalla vintrar knappt ens tas upp i klimatdiskussionen. På det hela taget är det en ganska oseriös debatt mellan alarmister och förnekare.

Oavsett väderlek, varm eller kall, finns det data som tyder på att medeltemperaturen på jorden stiger. Om medeltemperaturen på jorden stiger är det inte en särskilt avancerad gissning att tro att isar smälter och vattenytan stiger. Hur mycket är en för stor och avancerad fråga för mig att besvara, och kanske för stor för någon. IPCC sköter säkerligen sitt arbete bra, för det mesta, men har även de upptäckts använda otillräckliga källor. Och om inte ens IPCC kan sköta sitt jobb tillräckligt bra för att dra så skarpa slutsatser, då kan nog ingen. Vissa tendenser kan ses. Och slutsatser som att höjningen av havsnivån kommer hålla sig inom ett visst intervall kan dras – även om inte ens dessa är säkra.

Det stora problemet med debatten anser jag dock är att medan den förmodligen mycket viktiga diskussionen om klimatet förs, hamnar andra miljöfrågor i skymundan. Försurning av sjöar är knappast ett åtgärdat problem. Utsläpp av tungmetaller och andra gifter i naturen. Kemikalieindustrier och freoner, samt även biologiska frågor som utrotning av arter hit och dit. Klimathotet må vara det viktigaste, men glöm inte andra frågor!

Annonser
One Comment leave one →
  1. 08 november 2010 09:48

    Foliehatt kan du vara själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: