Skip to content

Kina och internetsäkerhet

05 februari 2010

Två forskare skriver idag på DN:s debattsida att Sveriga måste stärka sin cybersäkerhet, och följa Kinas exempel när det kommer till kontroll och övervakning av internet. De menar att trots att Kinas övervakning kritiseras hårt, ska man inte se det så allvarligt, då det  enligt regimen handlar om att ”slå vakt om landets säkerhet med målet att uppnå stabilitet”.

Det konstateras att över 20 000 kineser jobbar med att kontrollera informationsflödet, och innehållet i alla SMS som skickar läses av telefonoperatörerna. Google och American Online, bland andra, har bidragit till Kinas censur och kontroll över nätet. So far, so good. Så skulle även Rick Falkvinge eller Niklas Dougherty kunna inleda en debattartikel. Men sedan fortsätter de med att beskriva hotbilder. Förklara det farliga med internet. Hackare som snor information, ”cyberterrorister”, och så vidare.

Utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv blir det allt viktigare att följa det kinesiska agerandet i cyberrymden

Det de är ute efter är alltså att ihärdigt påpeka hur viktigt det är att vi gör som Kina. Vänta, vad sade de? De tycker det är bra för säkerheten om vi ser till att kontrollera informationsflödet på nätet, att vi läser igenom alla mail och sms – allt för att skydda oss mot yttre hot. Det känns lustigt likt en viss annan debatt.

Man löser inte problem med hackning och ”cyberkriminalitet” genom att övervaka internet. De risker som tas upp i debattartikeln är bland annat säkerhetsluckor i företags hemsidor och nät med datorer för spridning av virus. Det kommer inte hindras av övervakning. Vad ska man göra åt dessa problem då? Det är ju helt uppenbart! Om du har ett företag – se till att du inte har säkerhetsluckor i dina system. Anlita personer som kan IT, och se för guds skull till att inte använda Internet Explorer!

Och det allra största problemet, enligt artikeln, är politiskt motiverade hackare. Hur kommer man åt dem då? Ska man förbjuda problemet? Eller övervaka det? Förlåt, men hur naiv får man vara? Politiskt motiverade hackare kommer man inte åt genom politisk idioti, lika lite som man skulle komma åt demonstranter genom att förbjuda dem. Det kommer självklart bara leda till mer protester, och mer hackning. För att lösa problemet på riktigt måste man byta upp sig till säkra system och låta bli att ha inbyggda säkerhetsmissar. Och låta bli Internet Explorer. Dessutom kan man ju försöka låta bli att sprida sina bankkontouppgifter via Facebook.

Så snälla, snälla politiker: gör inte som Kina! Tyvärr är det precis vad politikerna idag gör. Implementerar FRA-lagar, datalagringsdirektiv, Ipred och så vidare och så vidare. Detta måste stoppas. Piratpartiet är det enda parti som aktivt motverkar denna typ av idioti. Piratpartiet behövs både i Sverige och i världen.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: