Skip to content

Betalningsvilja

16 februari 2010

Antipiratbyråns blogg är generellt inte särskilt genomtänkt eller intressant hittills – men det är en ny blogg, och kan säkert komma att förbättras. Idag har Sara Lindbäck skrivit om betalningsvilja på nätet, och konstaterar att det visst finns en stor betalningsvilja även på internet – i synnerhet bland unga. Jag började skriva på en kommentar, som jag dock kände blev tillräckligt lång och fristående för att bli ett eget inlägg. Sara Lindbäck konstaterar att de som är under 35 år är mest betalningsvilliga, och tolkar detta som att i framtiden kommer folk vilja betala mer. Detta är dock ett feltänk. Nedladdningsgenerationen är mer betalningsvillig på internet – just för att den är uppväxt på internet, och har en relation till internet som inte går att förstå. Det betyder inte att man ”förstår att digitalt material också kostar pengar”.

Ja, folk är villiga att betala för sig. Med ett oändligt utbud av kultur på till exempel The Pirate Bay, finns dock varken möjlighet eller vilja att betala för allting. Här handlar det för enskilda artister, skivbolag, eller liknande, att hitta sätt att vara bättre än gratis: att ge ett mervärde i att betala, som inte går att kopiera. Internetkulturens essens ligger i kopierandet: att skapa en kopia av vad som helst är lättare än någonsin tidigare. Exemplar går att skapa i ett oändligt antal exemplar på ingen tid alls, vilket gör exemplarens värde väldigt lågt. För att tjäna pengar måste man skapa ett mervärde som inte går att kopiera, och hitta annat än exemplaret att sälja. Man måste vara bättre än gratis. För, tvärtemot Sara Lindbäcks slutsats, kommer ingen i framtiden förstå att digitalt material kostar pengar – för det gör det inte. Det digitala materialet är gratis. Vad som kostar är ickedigitala saker, som studiohyra, tid, instrument och så vidare. Det är folk medvetna om, och villiga att betala för.

Annonser
One Comment leave one →
  1. Daniel Wijk permalink
    16 februari 2010 21:01

    Exakt :-)
    Kan man inte visa att man är värd pengarna man vill ha så får man dom inte. Dagens ungdom lyssnar först och betalar sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: