Skip to content

Den imateriella maffian

22 februari 2010

Det har rapporterats en massa ställen om Antipiratbyråns förslag, att rättighetsinnehavare ska kunna skicka ut varningsbrev till dem som fildelar via bittorrent. Detta då de enda som hittills kunnat åtalas för illegal fildelning har varit DC-bundna aktörer, då man där kan se exakt vilket material som delas ut. Det ser man inte med bittorrent, och kan därför inte hitta de ”stora aktörerna”. Följdaktligen är det helt ofarligt – hittills, i alla fall – att ladda ned material med hjälp av till exempel The Pirate Bay. Detta tycker Antipiratbyrån är ett stort problem. De verkar dock minnas den stora och jobbiga debatt som uppstod i och med Ipred-lagen, och att man skulle få kräva ut identiteten på fildelaren. Så nu vill de inte ha identiteten – bara adressen. Detta för att de ska kunna skicka varningsbrev till personen som fildelat.

Nu är Henrik Pontén trots allt en ganska slipad karl, ibland. Han väljer att säga att  ”Det enklaste är att den som utsätts för upphovsrättsbrott får möjlighet att skicka varningsbrev”, för att vi ska komma att tänka på den stackars artisten, som blir rånad på sin skaparglädje. Nå, så kommer det ju inte fungera. Den som utsätts för upphovsrättsbrott är inte artisten. I nästan hundra procent av fallen ägs alla rättigheter av skivbolaget. Sara Lindbäck skriver på Antipiratbyråns blogg att detta är ett mjukare komplement till den lagstiftning som redan finns, och har faktiskt flera poänger. Problemet är bara att det inte kommer fungera så.

Om allting skulle gå precis som Antipiratbyrån skriver, skulle jag kunna få ett brev från en oberoende instans, som ser att jag fildelat. Den instansen ska i sin tur ha fått sin information om att jag fildelar från rättighetsinnehavaren, som måste ha sett det utan att bryta mot lagar eller användaravtal. Om allt detta skulle fungera skulle det inte vara så store problem. Dock kommer informationen hos den oberoende instansen läcka: såväl skivbolag som privatpersoner kommer kunna se vilka som fildelar, och vems IP-adress som är knuten vart. Framför allt kommer detta dock bara vara ett steg som gör det lättare för nästa. Om det här systemet skulle implementeras – vad skulle hindra att man går ett steg längre, och ger den oberoende myndigheten utökade befogenheter?

Och framför allt, innan någonting mer från Antipiratbyrån antas som lag, måste de svara på Anna Trobergs fråga: Hur långt är nu beredda att gå för att stoppa fildelningen?

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. 22 februari 2010 16:43

  Den stora missen med det hela som ingen verkar ta upp är:
  När det är omöjligt att se vad som delas, hur skall de veta vem som är upphovsrättsinnehavaren?

  Det här innebär att ser de bittorrenttrafik någonstans så kommer de att skicka ett hotbrev och kräva pengar, oavsett att det var en moddad linuxdistro eller RedNex låtar som laddades hem. För den nya lagen till trots kommer de fortfarande inte ha den blekaste aning om vad som fildelas.

  Mvh

  /J-O

 2. 22 februari 2010 17:46

  Att stjäla en film är inte som att ladda ner en film. Det har man inte fattat än.

 3. cnab permalink
  22 februari 2010 17:55

  Hej Caspian! Varför tror du upphovsrättsmaffian skapat Netopia? Naturligtvis för att den ”oberoende” institutionen ska kunna skicka ut varningsbreven.

 4. 22 februari 2010 20:10

  Jan-Olof,
  Det är inte omöjligt att se vad som delas; om du och jag laddar ned samma fil, kan vi båda se varandras IP-adresser. De är relativt öppna i bittorrentprotokollet. Däremot är det omöjligt att se exakt vad varje enskild användare laddar upp och ned, eftersom man måste se till varje enskilt torrentfil. Detta i samband med att nedladdning av en enskild film till exempel, inte ses som ett grovt brott, gör att Ipred inte får nyttjas.

  cnab,
  Tror du det? Nej, jag tror inte ens Henrik Pontén skulle påstå att Netopia är oberoende. Jag hoppas verkligen inte det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: