Skip to content

Fördomar

24 februari 2010
tags:

Fördomar. Det där fula ordet som ingen riktigt vill erkänna sig ha. Politiskt korrekta personer vill i synnerhet inte erkänna sig ha fördomar mot invandrare, muslimer, judar eller dylikt. Vänsterpartister har inga fördomar mot överklassen: allt de tror är sant och baserat på erfarenhet. Sverigedemokrater har heller inga fördomar mot invandrare: allt de tror är sant och baserat på erfarenhet. Och samma sak gäller de flesta. Du har inga fördomar mot invandrare, inte sant?

Fördomar är i sig inte farliga. Det är vad de kan användas till. Alla har en massa fördomar hela tiden, och så kommer det alltid att vara. Jag har fördomar mot bögar och flator, trots att jag är god vän med flera stycken. Det är i sig inget problem. När folk har fördomar om invandrare, att de skulle vara lite farligare än andra, är det inte heller något problem. Problemet uppstår först när man inte tänker kritiskt, inte reflekterar, utan utgår från att ens fördomar inte är fördomar, utan att allt man tror är sant och baserat på erfarenhet.

Jag tror inte den stora massan är mindre rasistiska eller har mindre fördomar än Sverigedemokrater. Eller jo, det tror jag, men inte mycket. Jag tror helt enkelt Sverigedemokraterna är ett parti som lockar folk som inte vill tänka ett steg längre, och utmana sina fördomar. Folk som anser att deras fördomar faktiskt är sanna och baserade på erfarenhet. När de träffar en invandrare som är intelligent och driftig, som har startat en egen verksamhet eller liknande, ja, då är det ett undantag från regeln.

Man måste våga ifrågasätta sina fördomar. Man måste ta reda på vad man har för fördomar, och kritiskt granska dem. Vara medveten om vad man tror och tycker, och varför – och framför allt, vara medveten om att fördomar inte alltid är rationella, och därför inte bygga en politisk åskådning på dem.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: