Skip to content

Socialism och liberalism II: De intelligentas ideologi

27 februari 2010

Jag hittar via Niklas Doughertys blogg en artikel i Science Daily, som konstaterar att liberala är smartare än konservativa. Detta skulle ha genetiska och evolutionära anledningar, och peka på liberalas möjlighet att se bortanför konservativa värdeområden som till exempel familj och trygghet. Att se längre än till dessa värden, och kunna tänka i abstrakta banor, eftersträva abstrakta ideologiska mål, snarare än att vilja vara kvar i den trygga vardagen.

In the current study, Kanazawa argues that humans are evolutionarily designed to be conservative, caring mostly about their family and friends, and being liberal, caring about an indefinite number of genetically unrelated strangers they never meet or interact with, is evolutionarily novel.  So more intelligent children may be more likely to grow up to be liberals.

Detsamma gäller ickereligiösa. Folk som tillskriver vissa händelser Gud, och menar att det finns en större makt som är ansvarig för allting, följer det naturliga sättet att vara. Forskaren Satoshi Kanazawa konstaterar att ”Människor är evolutionärt paranoida, och de tror på Gud för att de är paranoida.” Det ligger i människors evolutionära arv att vara troende, och det är alltså ett avsteg från det evolutionära att inte förklara saker med hjälp av en gud. Man ser längre – och är generellt mer intelligent.

So, more intelligent children are more likely to grow up to go against their natural evolutionary tendency to believe in God, and they become atheists.

Niklas Dougherty spinner vidare på detta, och konstaterar att de liberala följdaktligen är långt överlägsna de konservativa, och att de borde styra vårt samhälle.

Och nu är det slutgiltigt bevisat att jag och andra med dessa egenskaper definierar en ny underart i vårt släkte: Homo sapiens futurum. Konservativa och religiösa element borde ha vett att lämna walk over i debatt med liberaler och erkänna vår överhöghet istället för att stånga pannan blodig med sina primitiva argument.

Man borde blöda för oss istället för att försöka bekämpa oss med sin moralism, inskränkthet, religion och primitiva borgerlighet. Man borde inse att vi är som en människa i förhållande till en hund, som Cro Magnon i förhållande till Neanderthal, de naturliga ledarna.

Lustig slutsats. Jag utgår från att det är en stor glimt i Niklas liberala öga. Han har rätt såtillvida att detta kan användas som ett starkt argument mot konservativa. Vad han – och studien – missar är dock att socialister torde vara lika intelligenta. Minst lika hög andel ateister, lika abstrakta värden och stort ideologiskt tänkande. Lika avvikande från de evolutionära idealen. Denna studie ger ett bra vetenskapligt argument mot konservatismen, men visar inte på några skillnader mellan socialism och liberalism. Socialismen tas inte upp, men allt tyder på att den skulle vara likvärdig med liberalismen.

De liberala värden som tas upp i studien är nämligen endast skalan liberalism–konservatism, tro på Gud, samt monogami. Tro på Gud torde som sagt vara minst lika svag bland socialister som liberala –  faktum är att medan liberalismen inte har någon särskilt definierad syn på religion, utom religionsfriheten, är socialismen starkt emot detta folkets opium. Jag har också svårt att se att liberala skulle vara mer monogama än socialister, eller tvärtom. Även här gäller för liberalismen att den är tillåtande till sin natur: vem som helst får göra hur som helst, så länge det är med alla inblandades samtycke. Socialismen har här ingen definierad monogamipolitik, mer än att familjen möjligen ska lösas upp till förmån för ett större kollektiv.

Gällande skalan liberalism–konservatism, den enda där skillnader mellan liberalism och socialism borde kunna tas upp, är liberala mer intelligenta. Socialismen tas inte alls upp i studien, och huruvida socialister är intelligenta eller inte kan tyckas svårt att avgöra vid en första anblick. Skillnaden i intelligens, till liberalernas fördel, tillskrivs dock förmågan till nytänkande utanför de evolutionära ramarna. Att se till det bästa för fler än bara de närmaste, och trygghet för även folk utanför familjen, är två av de värden som tas upp – och även dessa gäller för socialism liksom liberalism.

Den eviga kampen mellan socialism och liberalism, mellan kollektiv och individ, kommer alltså fortgå utan några som helst skillnader. Båda ideologier må ha vetenskaplig rätt att hävda intellektuell överhöghet över konservativa – men inte över varandra.

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. 27 februari 2010 12:38

  Alla vet ju att socialister är dumma i huvudet. ;D

 2. 27 februari 2010 12:50

  Hittar du empiriska studier som tyder på detta vorde det hemskt kul. Men jag tror inte det. Jag skulle inte påstå att socialister är dumma i huvudet; de har bara fel världsbild!

 3. 27 februari 2010 13:26

  Det är oseriöst att påsta att sina meningsmotståndare är dumma i huvudet om inte annat.

  Jag har träffat liberaler som är både onda och dumma och det tar verkligen emot att de har rätt. Förvisso brukar vi ha olika utgångspunkter.

  Den onda liberalen tycker att det ska vara fritt fram för alla att knarka ihjäl sig. Den dumma liberalen ser bara positivt på knark och vill därför avkriminalisera bruket.
  Personligen tycker jag att det är tråkigt att människor dör och jag ser negativa konsekvenser av knark (knappt några positiva), men jag är inte dummare än att tycker att det är värre om staten har rätt att bestämma vad jag ska eller inte ska ägna mig åt.

 4. 02 mars 2010 16:49

  Enligt undersökningen sägs det att ”sexuell exklusivitet” är ett resultat av denna intelligensutveckling, och jag vill gärna påpeka att det är inte riktigt samma sak som ”monogami”.

  Exempelvis skulle polyamori också kunna definieras som ”sexuell exklusivitet”, fast med kanske 2-3 personer, snarare än en.
  Dessutom kan man ju vara monogam, på så sätt att man är gift med en person, men ändå vara promiskuös.

  Jag är petig med begreppen eftersom jag vet att du är det, och det finns alltid risk för feltolkningar om man inte är extremt noggrann med formuleringarna, särskilt just när det gäller ämnen som bär på så mycket förutfattade meningar som sex, äktenskap, relationer, etc.

 5. 02 mars 2010 20:59

  Helt sant. Tack för korrigeringen!

 6. patrik permalink
  25 oktober 2010 18:11

  socialismen !

Trackbacks

 1. Är liberaler smartare än konservativa? « Tradition & Fason
 2. Liberaler smartare än konservativa | gothbarbie's blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: