Skip to content

FRA igen

03 mars 2010

Via Henrik Alexandersson hittar jag ny information om FRA-lagen. Så snart som möjligt tillsätter Beatrice Ask en utredning för att ”ta reda på hur lagen kan ändras för att polisen ska ha rätt att beställa signalspaning”. Inte om, utan hur. Och enligt Svenska Dagbladet verkar frågan redan vara avgjort. Inga förvåningar, förvisso, men ändå:

När FRA-lagen trädde i kraft förlorade polisen tillfälligt rätten att beställa avlyssning av data- och teletrafik från utlandet

Tillfälligt, alltså. Det förutsätts att polisen kommer få tillbaka denna rättighet. Niklas Dougherty kommenterar uppgivet, och konstaterar att nu kommer polisen väl använda sin signalspaning för att ta fast plankare à la #gategate.  Tyvärr känns det som att regeringen lyckas – driv en fråga tillräckligt ohederligt och tillräckligt länge, så kommer motståndet mattas av och försvinna.

En intressant detalj är dock att Säpos pressekreterare konstaterar att Säpo inte har några åsikter om vem som genomför signalspaningen, så länge den är rättssäker och effektiv. Personligen anser jag det inte vara effektivt att behandla hela Sveriges befolkning som potentiella grova brottslingar. Dessutom vet man att det inte är effektivt med så kallad data mining för förebyggande av terrorism eller dylikt. Men så länge signalspaningen är så rättssäker och effektiv tycker Säpo att vem som helst får genomföra den. Vad sägs om att hoppa över polisen, och låta SL själv övervaka internet i jakt på plankare?

Andra som kommenterar är Mårtensson, Aftonbladet och SR Ekot.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: