Skip to content

Frankrike och regler

04 mars 2010

Frankrike och regler är en kombination som inte alltid går ihop. Fransmän – liksom många andra sydeuropéer – älskar att bryta mot regler. Säg åt dem att göra en sak, och de gör obönhörligen någonting annat. Säg åt dem att inte göra en sak – och det är vad de kommer göra. Så även gällande fildelning. Mattias Bjärnemalm tar upp det, och konstaterar att i Frankrike piratkopierar man. Han hänvisar till en artikel på sidan ZeroPaid som  konstaterar att ”trots att” Frankrike har så repressiva regler piratkopieras mer mjukvara än i såväl Storbritannien som Tyskland. De tar lagen som en utmaning: franska ungdomar gör piratism till en nationalsport, så att säga. Så precis som Mattias Bjärnemalm konstaterar, kan det vara en liten tröst, som lindrar kännedomen om Frankrikes repressiva lagstiftning.

Svenskar fungerar inte så. Det ingår inte i vår kultur att vara trotsiga på samma sätt. Svenskar är utomordentliga på att ställa sig i köer, på att utföra mycket arbete, på att inordna sig i olika situationer. Men – svenskar är inte bra på att protestera. När det kommer idiotiska lagar kan vi bli lite sura, klaga med varandra över eftermiddagskaffet, och inrätta oss i ledet. Visst inträffar lite protester ibland, och ett par strejker här och där, men dessa är sällsynta. Därför är det inte sannolikt att man kan tänka sig det franska fenomenet – ökad fildelning som motreaktion på lagar – i Sverige. Snarare tvärtom. Vissa lagar är uppenbart ickefungerande, som upphovsrättslagstiftningen vi har idag, och den bryter flera miljoner människor mot. Men nog minskar fildelningen av hårdare lagar allt.

I ett samhälle som Sverige, där folk har en enorm tilltro till regler och bestämmelser, kan man inte i lika hög grad bortse från politikers ageranden. Det går inte att tänka att folk följer sitt sunda förnuft och goda omdöme snarare än dumma regler, för det gör de inte! Detta gör det ännu viktigare att i Sverige ha vettiga politiker, förnuftiga politiker, och politiker som följer folkets vilja. Lyda folket – inte få folket att lyda. Sätta regler utifrån vad folk vill ha för regler, snarare än vad man vill att folket ska vilja ha senare.

Här fyller Piratpartiet en viktig funktion. Ett parti som ser till människors frihet och integritet, och i mångt och mycket motverkar de tendenser till kontroll av individer politiker allt för ofta visar på. Istället för att förbjuda fildelning bjuder man in den. Piratpartiet vill anpassa lagar till verkligheten, och inte tvärtom. En röst på Piratpartiet 2010 är en röst för ett bättre fungerande samhälle, på många nivåer. Inte bara anpassas lagar efter verkligheten – man visar också de politiker som redan styr, att verkligheten kanske existerar som något att ta hänsyn till. I högre utsträckning än nedlåtande abstrakta och populistiska begrepp som ”verklighetens folk”.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: