Hoppa till innehåll

Ibland undrar man hur de tänker

05 mars 2010

När Alf Svensson skriver en jättelång, dåligt strukturerad artikel i Dagen, med titeln ”Isolera inte religionen från politiken”, kan man förstås inte ha några förväntningar på att den ska vara genomtänkt eller väl underbyggd. Det här var dock ett lågvattenmärke, både för tidningen Dagen och för Kristdemokraterna. Det vill inte säga lite.

Han kommer med idiotpåståenden som att kommunismen var ond för att den inte var kristen, som att världen vi lever i är fin och bra som en följd av kristendomens goda moral, och att samhället skulle falla samman i ett inferno av omoral och synd om inte de kristna stod upp för sin tro. Detta backar han upp med argument som, gissa vad – bibelreferenser! Och etymologi. Ni vet, ordet barmhärtig används ofta, och det är ju fint. Och Jesus var barmhärtig. Alltså måste vi införa mer Jesus i politiken! Som om Jesus hade någonting alls med ordet barmhärtighet att göra. Sedan tar Alf Svensson upp att ordet lasarett kommer från den bibliska personen Lazarus. För det första är det fel. För det andra är det ju helt ovidkommande. Politiker ska tänka på honom för att göra mer kristna val. ”What Would Lazarus Do?”

Respekt för mänskliga fri- och rättigheter har vi inte berikats med från kommunism och marxism och inte från någon av de vedervärdiga ”-ismerna” på högerkanten heller.

Om man inte räknar liberalism som en ism på högerkanten har han väl en poäng i ovanstående citat. De mänskliga rättigheterna är i mångt och mycket författade ur ett ganska frihetligt och liberalt perspektiv. Så om man räknar liberalism som en ism på högerkanten kunde det inte vara mer fel. När jag tänker på ismer på högerkanten tänker jag dock snarare konservatism, och då stämmer hans uttalande bra. Jag menar – hur mycket har konservativa partier som Kristdemokraterna gjort för att öka respekten för de mänskliga rättigheterna?

Tyvärr är Alfs text allt för osammanhängade och dåligt strukturerad för att jag ska kunna skriva en välstrukturerad kritik av den. Men för att avsluta där han inleder: han påstår sig aldrig ha mött någon som ser Bibeln som politiskt program. Tala om att inte se bjälken i sitt öga! Han propagerar själv för att politiker ska ta bibliska figurer i åtanke när de stiftar lagar, menar att man måste se de tio budorden som gällande moraliska lagar, och företräder ett parti som frenetiskt motverkar beteende som är syndigt enligt bibeln, och skadligt enligt en kristen moral.

Att han sedan skriver som en kratta gör saken bara värre. Vem tar honom på allvar?

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. 05 mars 2010 14:00

  Svenssons svensklärare borde ha lärt honom att man ska dela in längre texter i stycken. tl;dr wall of text FTL. :(

 2. 05 mars 2010 21:45

  Jo, det är precis vad jag tycker också. Han har ju lyckats i början, där han har ett separat stycke i lagom längd. Sedan blir det ett jättejättelångt stycke där han inte ens har mellanrum efter punkter alla gånger!

 3. 05 mars 2010 22:49

  Det här fick mig att skratta högt:

  ”När jag tänker på ismer på högerkanten tänker jag dock snarare konservatism, och då stämmer hans uttalande bra. Jag menar – hur mycket har konservativa partier som Kristdemokraterna gjort för att öka respekten för de mänskliga rättigheterna?”

  Jag känner igen min egen analys av vad som är högerextremism – superkonservatism och superliberalism.
  Några andra högerextremismer existerar icke.

Trackbacks

 1. Alf Svensson och medeltidssamhället | gothbarbie's blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: