Skip to content

Integritet! Kultur! Kunskap!

05 mars 2010

Integritet, kultur och kunskap. Dessa är de tre gundläggande pelarna för Piratpartiets program, och hela anledningen till dess existens. Politiken vi för sammanfattas ofta med begreppet informationspolitik, men förtydligas än mer i rubriken: Integritet! Kultur! Kunskap!

Kunskap. Ett samhälles utveckling drivs av kunskap. Vetenskapen, med alla dess särarter och undergrenar. Informationssamhället och kunskapssamhället är det som byggs när vi utmanar gammalt tänkande, och uppmuntrar nytt. När vi ser till framtida behov liksom våra nuvarande, men inte drömmer oss bort i det förflutna. Piratpartiet är ett framåtsträvande parti. Vi strävar efter en mångfacetterad och interaktiv kunskap. Det interaktiva måste vara en självklar del i all undervisning.

Kultur. Ett samhälle kan utvecklas hur mycket som helst, kunskapsmässigt. Det spelar ingen roll, om man inte har kultur. Kulturen är vad som gör ett samhälle värt att minnas, värt att uppleva och värt att sträva efter. Ett samhälle utan kultur vore en mekanisk dystopi, och ett samhälle som motverkar kultur verkar för en sådan dystopi. Piratpartiet verkar för ett samhälle där kulturskapande uppmuntras. Där det är tillåtet att bygga vidare på andras verk, och skapa nytt, utan att be om lov.

Integritet. Ett samhälle kan ha hur mycket kunskap och kultur som helst, men om respekten för privatlivet – individens egen privata sfär – inte finns, spelar det inte mycket roll. Om allt man gör övervakas och kontrolleras finns ingen möjlighet att leva ut vad man vill. Man begränsas, om inte genom censur, så genom mer eller mindre påtvingad självcensur. Respekten för privatlivet är ett nödvändigt fundament om man fullt ut ska kunna ta del av den kunskap och den kultur ett samhälle kan erbjuda.

Kunskap, kultur och integritet är de tre pelare som Piratpartiet vill försvara. Det är grundläggande för att en samhälle ska fungera. De tre pelarna är det fundament som måste stärkas för att Sverige ska fortsätta vara ett väl fungerande land, en rättsstat utan inskränkta rättigheter och privatliv för enskilda aktörers rätt att tjäna pengar på informationsmonopol.

Läs även Rick Falkvinge, Anna TrobergMikael Elmlund, Klara Tovhult, Lars-Erick Forsgren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: