Skip to content

Gratis räcker inte

08 mars 2010

När Radioheads skiva In Rainbows släppts för gratis nedladdning konstaterades det att trots detta, fildelades den mer på The Pirate Bay än på deras officiella hemsida. Hur kommer det sig? Det är två olika kvaliteter som står mot varandra. För att gå in på Radioheads sida måste man från början vara medveten om att sidan finns – man måste vara en liten smula mer engagerad än för att gå in på The Pirate Bay, där så många redan hänger. På den officiella sidan vet man att man får vad bandet vill ge en. På The Pirate Bay vet man att man får vad man är van vid. The Pirate Bays torrentfiler existerar fortfarande, och seedas mycket, medan Radioheads sida konstaterar: ”In Rainbows is no longer available as a download.”

Det visar att Radiohead, trots den fina tanken, inte riktigt satt sig in i vad internet innebär för musik. Allt funnits kommer att finnas på internet, och som finns på internet kommer alltid finnas kvar. En nedladdning tar inte slut. Man kan välja att se det som ett problem, men det är i så fall ett problem som är oöverkomligt så länge vi inte kontrollerar allt innehåll och all kommunikation på internet – vilket aldrig kommer vara möjligt. Och om det vore möjligt vore det ändå ett långt större problem att göra det än att låta bli.

Så fildelning av musik är ett faktum. Artister tjänar idag mer än tidigare, men är tvungna att turnera och spela live för att kunna försörja sig. För band som inte vill turnera, finns det då inga sätt att få in pengar? På något sätt måste de ju få ihop till att betala studiohyra. Här handlar om precis samma saker som alltid om man vill tjäna pengar. Man måste sälja någonting som folk är beredda att köpa. En mp3-fil är inte värd ett öre. Man kan kopiera den en miljard gånger utan att det kostar någonting för någon. De flesta betalar inte för någonting man kan få gratis i precis lika hög kvalitet. Så vad gör man?

Det finns många exempel på vad man kan göra. Ett exempel är Ramlösa, som lyckas med att sälja vatten på flaska, trots att vi i Sverige får lika bra vatten för två öre litern. Vad är det som är bättre än gratisalternativet här? Tillgänglighet och enkelhet. Att konkurrera med The Pirate Bay är inte heller omöjligt – långt ifrån! Se bara på iTunes Store, som sålt över tio miljarder låtar. Tio miljarder låtar! Vad har de, som inte The Pirate Bay har? Enkelhet, säkerhet. Man vet att man får hög kvalitet på musiken, man får omslagsbilder, och man får all relevant information. På The Pirate Bay kan vem som helst lägga upp en knastrig rippning av en skiva, 128 kbps, och sjunde spåret saknas. Det är ingen kvalitetsgarant.

Därför tror jag inte att iTunes Store kommer minska sin omfattning i Sverige nämnvärt när fildelning blir lagligt. Jag tror många band kommer ha en svår övergångsperiod – i synnerhet de som inte spelar live. Efter ett tag kommer dock läget lugna ner sig. Vissa band kommer falla bort, och inte klara omställningen, medan andra band kommer födas i den, och fullt kunna utnyttja den nya tidens potential.

För att en sådan utveckling ska vara möjlig, och inte hindras av skivbolags envisa fastklamrande vid gamla affärsmodeller, och inbitna motstånd mot strukturella omställningar, måste vi dock ha politiker som driver denna fråga. Politiker som inte sätter enskilda företags vinstintresse högre än medborgarrätt och mänskliga rättigheter. Som glatt kompromissar bort rättssäkerhet för att hindra samhället från att utvecklas. Det enda parti som driver dessa frågor idag är Piratpartiet.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Robert Andersson permalink
    08 mars 2010 22:21

    iTunes lyckas eftersom de kan leverera kvalitet samt respekterar upphovsrätten.

  2. 09 mars 2010 12:08

    iTunes lyckas eftersom de har en enkel och högkvalitativ tjänst. Att de respekterar upphovsrätten spelar mindre roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: