Skip to content

Televisionens ofrihet II: Filmens integritet

08 mars 2010

Med anledning av mitt tidigare inlägg, Televisionens ofrihet, läser jag idag att TV4 ålagts att betala en straffavgift om 650 000 kronor för att ha sänt mer reklam än vad som är tillåtet under någon film. Då det är en filmserie ska de pröva i högre instans huruvida det kan räknas som en serie och inte film – ty då är mer reklam tillåten.

Vad som är riktigt intressant är dock på vilka grunder TV4 ålagts denna straffavgift: de har nämligen kränkt programmets integritet och värde. Lyssna på det: kränkt programmets integritet och värde.

Nog för att jag är en ivrig integritetsförespråkare, och anser integritet är bland det viktigaste vi har i ett samhälle – något som absolut måste värnas. Men en film? Kan den ha en integritet? Nej, det kan den självklart inte! Integritet är ett begrepp uppfunnet av människor att applicera på människor. Man kan om man vill applicera det på andra levande, kännande varelser. Men inte mekaniska robotar, inte datorprogram och inte filmer.

Att fälla en TV-kanal för att den kränker ett programs integritet är så vettlöst att klockorna stannar. Det visar tydligt på varför denna lagstiftning är efterbliven, och måste reformeras.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: