Skip to content

Tuttifruttiskolan

10 mars 2010

Hemundervisning är tillåtet i alla länder utom Tyskland. I Tyskland förbjöds det 1938. Tänk på det en liten stund. Fundera över hur det kan komma sig. Tänk sedan att regeringen i Sverige, idag, kommer förbjuda hemundervisning. Fundera över hur det kan komma sig.

Alliansen har huvudsakligen två motiveringar. Dels är det för att undvika religiösa muppar som undantar sina barn rätten till en bra utbildning, och dels är det för att den svenska skolan är så allsidig, så den behöver inga alternativ. Det första argumentet kan jag förstå, men med tanke på att skolverket har som krav idag att hemundervisande familjer ska tillåta insyn och kontrollera att läroplanen följs, känns argumentet svagt. Och det andra argumentet, vad är det? ”Vi har glass med tuttifruttismak, så vi behöver inte fler sorter.”

Är det dagens skola? En tuttifruttiskola med lite av varje, som är lagombra på alltng och alltså inte behöver alternativ? Bättre det än en vaniljglasskola kanske, men om det är enda alternativet? Det alliansen vill göra är att minska på valfriheten. De har kommit fram till att den statliga glassen är god och har tillräckligt många smaker för att alla ska tycka om den. Man ska inte kunna dela upp tuttifruttiglassen i en hallonglasskula, en pistageglasskula och en citronglasskula. Tuttifrutti räcker. Och strössel är förbjudet.

Självklart finns brister med att jämföra glass och undervisning. Det är förstås aspekter som inte finns med, men problematiken är i princip densamma. Den statliga skolan är bra och mångsidig och täcker därför alla smaker; följdaktligen behövs inga alternativ. Det är ett totalitärt och maktfullkomligt sätt att tänka. Det är exkluderande och inskränkt. Det är direkt fientligt mot mångfald, och har inga vettiga argument.

Läs Carl Johan Rehbinders väl genomarbetade inlägg, med en lång och givande länklista för mer fördjupning!

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Gehennah permalink
  10 mars 2010 17:39

  Jag sörjer att jag inte fick hemundervisning när jag var barn (för sådär fem-tio år sedan :P). Statens skola där alla ska passa in i samma mall och ligga på samma nivå förstörde mig psykiskt och omintetgjorde en stor del av min framtid. Fullkomligt vansinne att förbjuda hemundervisning :(

 2. Gehennah permalink
  10 mars 2010 17:40

  Fem till tio år sedan, skulle det vara.

 3. 10 mars 2010 23:48

  Åh, jag gillar verkligen titeln – Tuttifruttiskolan.

  Det finns en smak, och den duger för alla, O.K.?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: