Skip to content

Vilka är kulturskaparna?

11 mars 2010

De så kallade kulturskaparna har gått ihop i en egen liten grupp, som skrivit en debattartikel på Svenska Dagbladet. Flera andra har med bravur gått igenom innehållet. Förklarat att debatten redan handlar om hur och inte om upphovsrätten ska gälla på internet. Försökt bena ut innehållet. Ifrågasatt kulturkreationismen. Ifrågasatt Unionens roll i det hela.

Vad jag undrar i mitt stilla sinne, är vilka personer som utgör denna grupp, ”Kulturskaparna”. Jag uppfattar det som att företrädare för olika föreningar gått ihop och skapat ett nätverk i vilket alla dessa föreningars medlemmar nu är tvångsanslutna. De som skrivit artikeln är ordförande för Stim, Sami, Svenska regissörsföreningen, Sveriges arkitekter, Sveriges yrkesmusikers förbund och så vidare.

Det behöver inte nödvändigtvis vara negativt att de går ihop i ett nätverk, men det känns otroligt arrogant att tala för femtio tusen människor med ordalag som: ”Vi i Kulturskaparna är överens om att en ensidig satsning på kontroller, som kan uppfattas vara integritetskränkande, inte är en hållbar väg.” Just detta citat är ett jag håller med om, men jag tror inte alla dessa 50 000 kulturskapare är överens.

Hela artikeln ger intryck av samma sak: det är en liten grupp bestående av ordförande i olika föreningar, som tillsammans bestämmer vad 50 000 personer tycker. Jag upplever detta som djupt oetiskt. Innehållet har som sagt många andra redan gått igenom, men sättet vänder jag mig emot.

Uppdatering: Anna Troberg har visst skrivit om samma sak.

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. 11 mars 2010 19:27

  De har en facebook-grupp, men det är mindre än en på hundra som är med i den. Det kanske säger någonting om engagemanget.

 2. 11 mars 2010 19:48

  Och även om dessa 479 medlemmar ställer sig bakom gruppen, är det 479 av 50 000. Var finns deras legitimitet?

 3. smen permalink
  12 mars 2010 03:21

  Rimligt att gissa att de tyckte det var en poäng att de var lika många som piratpartisterna, vilket i det stora hela kan kvitta. Även om de nu skulle kunna skaka fram 50.000 personer som står bakom dem, så betyder det ingenting mer än att de är 50.000 svenskar som tycker att Telia och Comhem ska analysera allt som går i deras ledningar

 4. 14 mars 2010 14:19

  Att 25 organisationer går samman i samarbete kring en gemensam fråga är väl inte så konstigt?

  Tillsammans företräder dessa organisationer 50 000 kulturskapare. Självfallet är inte dessa 50 000 personer överens om allt. Men alla piratpartister är inte heller det. Ändå kan, och ska, både Piratpartiet och organisationerna i Kulturskaparna naturligtvis få driva en linje. Det har de sina medlemmars mandat att göra, oavsett om de gör det individuellt eller i nätverk med 24 andra organisationer.

 5. 15 mars 2010 09:40

  Kjell Holmstrand, jag är medveten om att det är en organisation som säger sig företräda 50 000 personer, liksom Piratpartiet. Den stora skillnaden är dock att alla medlemmar i Piratpartiet har valt detta själva, och har valt att företrädas av Rick Falkvinge, Anna Troberg, Christian Engström med flera. Medlemmarna i dessa 25 organisationer har inte haft möjlighet att välja. Beslutet att bli medlem i ”Kulturskaparna” har inte varit deras, utan tagits över deras huvuden. Därför anser jag det vara lågt att skriva saker som ” Vi i Kulturskaparna är överens om att […]”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: