Hoppa till innehåll

Ihsahn: After

19 mars 2010

Ihsahn är en person som alla metallyssnare med självrespekt bör känna till. Han grundade och var huvudpersonen i det extremt stilbildande bandet Emperor, som var aktivt mellan 1991 och 2001, och hade en viktig del i de delar av black metal-scenen som sysslade med mord och kyrkobränder. Tre av medlemmarna dömdes för mord, gravskändning respektive mordbrand. Den ende medlem som inte var inblandad i juridiska tvister och kontroverser var just Ihsahn.

Efter Emperor lekte han vidare med bandet Peccatum, som var ett ganska stort avsteg från black metal. De tidigare fansen hade delade åsikter om verken, men jag anser dem vara minst lika bra som Emperorskivorna. Bara lite skummare. Så småningom tog även detta projekt slut, och Emperor gjorde några spelningar tillsammans på olika festivaler.

Nu börjar vi närma oss det faktiska ämnet: soloprojektet. År 2006 släppte Ihsahn albumet The Adversary, som följdes upp två år senare av angL. Dessa ligger närmare Peccatum än Emperor, men har fortfarande stora black metal-inslag. Dessa har, liksom allt annat Ihsahn gjort, varit fantastiskt trevlig musik. I januari i år, släpptes den senaste skivan: After. Och jag är helt hänförd. Den är så mycket. Vacker! Galen! Mångfacetterad! Den är på samma gång rå och opolerad, som välproducerad och nästan glansig. Omväxlande black metal-brutalitet och närmast popaktig mjukhet. Kontraster värdiga Opeth – och minst lika bra! Dessutom är dessa kontraster kompletterade av en vild och galen jazzsaxofon genom större delar av albumet.

Jag har inga som helst politiska orsaker till detta inlägg. Det är endast en hyllning till Ihsahn och vacker musik. Jag rekommenderar den varmt. FJag är övertygad att många, från fans av Dream Theater, till rena black metal-ivrare och allt däremellan, kommer gilla det, och skulle föreslå även personer som till vardags inte lyssnar på hårdrock, att testa någonting nytt, någonting spännande, och kanske upptäcka en ny värld.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: