Hoppa till innehåll

Juridik i skolan

20 mars 2010

För strax över en vecka sedan skrev Hanna Wagenius att man borde lära sig grunderna i företagande redan i unga åldrar – på högstadiet. Hon menar att företagande måste bli normalt. Ett mycket vettigt förslag, om man vill att Sverige ska bli en nation som uppmuntrar och gynnar eget företagande. Att man får lära sig hur man skriver ett CV, men inte hur man startar ett företag, känns väldigt tydligt beskrivande för hur vi ser på företagande i Sverige; i Sverige skapar man inte eget, man blir anställd. Att lära ut hur man startar och driver ett företag borde vara ett självklart inslag i, om inte grundskola, så varje ekonomisk linje, och gärna lite till.

Detta är dock endast ett av de många förslag som kan vara jättebra. Någon tycker att vi borde undervisa mer i kinesiska, för att öka den svenska gångbarheten på den internationella framtida marknaden. Någon tycker att vi borde undervisa i företagande, för att det ska bli normalt. Några tycker att sexualundervisningen ska förbättras, och någon tycker att den ska försämras. Någon tycker att religionsundervisningen ska genomsyras av kristendom, och någon tycker att historieundervisningen ska behandla en jättelång tidsperiod. Piratpartister tycker det ska bli mer internet, kristdemokrater tycker det ska bli mer jesus. Folk tycker en massa saker hit och dit om vad som borde och inte borde ske med undervisningen i svenska skolan. En del är genomtänkt, och en del är mindre genomtänkt.

Vad har jag att tillföra denna debatt? Det mest självklara av allt. Vad måste man kunna i samhället idag? Läsa, skriva, räkna? Nej, tänk ett steg längre: vad måste man kunna i samhället idag? Det finns bara en enda sak man är skyldig att kunna i Sverige. Vi är inte tvungna att kunna läsa, och vi är inte tvungna att kunna räkna. Vi måste inte ens kunna prata. Däremot är vi skyldiga enligt lag, att känna till lagen. Juridik. När läser man juridik då? Om man väljer en specialinriktning kan man få smakprov av det på gymnasiet, och ska man lära sig juridik på riktigt är det högskola och universitet som gäller. Detta är totalt orimligt.

Om man ska ha ett krav på att kunna någonting, vilket jag anser är rimligt att vi har med lagar, måste man också erbjuda undervisning i detta. Nog för att det finns bibliotek, och att dessa bibliotek har såväl lagboken som förklarande texter, men att inte lära ut det i grundskolan är ren idioti. Att införa grundläggande juridik som ett ämne i grundskolan, såväl som att göra det till ett kärnämne i gymnasiet, är en självklarhet. Varför drivs inte denna debatt? Inte ens generalregelfascistskolminister Obersturmbahnführer Björklund har tagit upp detta – och det borde ändå vara en reform han skulle gilla.

Inför juridik som obligatoriskt inslag i såväl grundskola som gymnasium!

Annonser
One Comment leave one →
  1. Carina "grodan"Ekström permalink
    22 september 2011 07:51

    HEJ Caspian, du skriver som du aldrig gjort annat, men så har du att brås på!
    Fantastiskt bra skrivet och dom har diskussionerna borde ses och höras i fronten.
    Livet är ju till för att lära sig något och utvecklas -och då önskar jag mig att vi vuxna ska ta lärdom och förstå vad som måste förändras till det bättre.Och inte göra samma misstag år ut och år in… ska skolan se likadan ut om 100år?? Låt mig skrattta-nee vi borde lyssna och lära, i synnerlighet på sådana förståndiga ungdomar som du.TACK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: