Skip to content

Partipiskans makt

21 mars 2010

Fredrik Reinfeldt tycker att partipiskan är viktig. Den är en fundamental del i en fungerande regeringspolitik. Som Christian Engström konstaterar, har Reinfeldt fel på flera sätt. Reinfeldt menar att partipiskan är viktig för att allianspartiernas respektive riksdagsgrupper, för att de inte ska kunna hindra regeringens effektivitet.

–Regeringsmakten måste stå stark och jag hävdar att de förslag som jag har tagit fram tillsammans med allianspartierna ska också få stöd i min riksdagsgrupp. Annars fungerar inte en koalitionsregering.

Fredrik Reinfeldt

Och ja, i sak har han rätt. För att en regering ska kunna sköta sin politik ordentligt måste riksdagen stödja dess arbete, och rösta med regeringens förslag. Det stora problemet med Reinfeldts inställning ser man först när han försöker förklara hur detta ska gå till.

Statsministern poängterade att han visst har ett ”lyssnande ledarskap” men att partipiskan är viktig för att få en stadga i regeringsmakten och att det skulle vara dåligt för Sverige om alla fick rösta som de ville i alla frågor.

Anna Åberg, DN

Riksdagen är till för att stödja regeringen, och inget annat. Det är vad Reinfeldt säger. Att riksdagens huvudsakliga uppgift – i alla fall Alliansens grupperingar – är att bibehålla en stadga i regeringen, så att regeringen kan fortsätta att driva sin politik. Han har alltså helt missat vad en representativ demokrati innebär. I Sverige röstar vi förvisso på partier, och inte personer. Det finns dock möjlighet att kryssas in med personröster. Oavsett vilket väljs politiker för att de företräder en politik – antingen strikt partilinjen, eller sin egen tolkning av partiets politik.

Ta exemplet Karl Sigfrid. Han har personkryssats in, och har en mycket uttalad frihetlig inställning till politik. Detta är alltså det mandat han har att uppfylla i riksdagen. Om han skulle rösta med partilinjen mot sin övertygelse, till exempel för FRA-lagen, skulle han bryta mot det mandat han fått av väljarna. Det vore alltså direkt odemokratiskt. Och det är så Reinfeldt vill att ledamöterna ska bete sig.

Nu finns det ju ett problem till, och det är att de flesta ledamöter inte valts in på grund av deras personliga politiska åsikter, utan på grund av deras partiprogram. Men även här måste man fråga sig: på vilket mandat är denna ledamot invald? Personen måste till att börja med ha kandiderat och godkänts av en korrupt valberedning, som alltså redan där godkänt kandidatens åsikter. Om de vore för extrema skulle han inte hamna på listan. Sedan placerat namnet på en valsedel, som röstats in och fått en plats. Vad gäller då? Är det partiets politik eller personliga åsikter som gäller?

Det borde faktiskt inte spela någon roll; det borde inte vara någon större skillnad. Om ledamoten i fråga har åsikter som har godkänts av valberedning och satts på valsedel det uppenbarligen en person som är representativ för partiet. Även om dessa åsikter avviker lite från den officiella partilinjen, är det fortfarande en politik som är Moderat, Socialdemokratisk, eller vilket parti det nu är. Ett parti har inte bara en åsikt per fråga. Moderaterna består av över femtio tusen personer, med skilda åsikter. De enas under ett parti, då de håller vissa frågor centrala. En röst på moderaterna måste alltså inte vara en röst på den partilinje som kommer föras, vilket för mig in på nästa fråga.

Vem bestämmer partilinjen? Och kanske än mer intressant: Vem bestämmer Alliansens linje? Jo, det är några få personer. Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Maud Olofsson, Göran Hägglund, Anders Borg, Carl Bildt. Är dessa personer representativa för Alliansens väljarkår? Förmodligen inte. Vad är då mest demokratiskt av en riksdagsledamot: att följa sin väljarkår, eller att följa sin regering? Varje person med demokratiska ideal bör se det självklara svaret. Så icke Reinfeldt.

Regeringen måste föra en politik som riksdagen vill rösta på. Ty riksdagen är folkets röst, och utan folkets stöd ska en fråga inte gå igenom. När Reinfeldt pratar om partipiskan som ett sätt att få ledamöter att rösta rätt, är det han egentligen säger att ledamöterna ska vara regeringens representanter i riksdagen. Ytterst märkligt resonemang. I synnerhet när man jämför vallöften med förd politik. Centerpartiets öppenhetsmanifest. Reinfeldts löfte om att inte jaga en ungdomsgeneration. Et cetera, et cetera. De har inte valts för deras förda politik, utan för något annat. Folket är och borde vara missnöjt, och så även riksdagen. Och en riksdag som inte är nöjd med regeringens politik, har en skyldighet att stoppa den.

Det där med representativ demokrati verkar vara lika populärt hos statsministern som oskyldighetspresumtionen är hos Justitieministern.

Jan-Olof Flink

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. 21 mars 2010 11:51

  Mycket bra artikel. Helt enig.

  Att regeringen vill faa sin egna vilja igenom aer inte konstigt. De aer kopplade till storfoeretagen paa olika vis genom ex. Bilderberggruppen, tror jag.

  Det konstiga aer enskilda folkvalda riksdagspolitikers undergivenhet. De borde tuffa till sig. Vi har valt dem. Regeringen ska soeka stoed foer sin politik i riksdagen. Det omvaenda blir fel.

 2. 21 mars 2010 19:38

  Den här regeringen får mig att vilja krypa ihop i ett hörn och nynna med händerna för öronen och ögonen hårt sammanknipna…

 3. Björn Persson permalink
  22 mars 2010 03:17

  För att en regering ska kunna sköta sin politik ordentligt måste riksdagen stödja dess arbete. Helt riktigt. Men vilken politik ska regeringen föra? Jo det ska riksdagen bestämma – och när regeringen för riksdagens politik så har den ju riksdagens stöd.

  Riksdagen beslutar och regeringen verkställer, så var det tänkt. Nu är det i stället regeringen som beslutar, och riksdagen är reducerad till en rent ceremoniell institution som bara formellt klubbar regeringens beslut. Det är hög tid att riksdagen slår näven i bordet och tar tillbaka sin beslutanderätt.

 4. 22 mars 2010 18:09

  Precis är det så. Dock måste man minnas att det i stort är regeringens politik som riksdagen bestämmer om; regeringen lägger propositioner som riksdagen antingen godkänner eller inte. Visst kan vem som helst lägga motioner, men dessa är inte riktigt lika häftiga. Så regeringen har en viktig roll i att styra vilken inriktning politiken tar, även om det är riksdagen som beslutar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: