Skip to content

Den drunknande kon

23 mars 2010

Västerländska medier målar ofta upp Kina som ett hot. Att det kinesiska inflytandet på världsekonomin kommer slå hårt mot våra västerländska ideal. Ett väldigt tydligt område där detta kommer fram är Kinas intresse i Afrika. Kina har tydliga intressen i att slå sig in på den afrikanska marknaden, och köper upp industrier, investerar i nya industrier och så vidare. Skapar nya marknader och arbetstillfällen – om än i första hand till kineser.

Jag kan absolut förstå problematiken i detta. Jag kan se varför det anses obehagligt att en enorm diktatur med en enorm ekonomisk makt tar mer plats i världen, och alltså får mer makt. Vad som är intressant är dock att ingen västerländsk media vågar ta steget att resonera kring varför utvecklingen ser ut så. Hur kan det komma sig att Kina söker sig till Afrika, och att Afrika tar emot den hjälpen? Se på alternativet: västvärlden. Europa och USA. Sydamerikas länder är inte partner man kan tänka sig, då de redan i praktiken är lydstater till USA. Så vad har västvärlden gjort för Afrika?

Kolonialism, imperialism, slavhandel och utnyttjande. Mysigt. Och det är inte ens politiken som har varit de tidigare hundra åren – det är politiken som förs nu. EU:s jorbruksreformer är ett av de sjukaste, mest skruvade exemplen på detta. Europeiska skattebetalare bidrar med pengar för att europeiska bönder ska producera mat. Europeiska bönder får bidrag för att producera mat, som är så stora att det lönar sig att producera mer. Till exempel har EU satt ett minipris på mjölk – vilket går helt emot sant och vett och marknadens lagar – så att bönder alltid får betalt för sin mjölk. Oavsett hur mycket de producerar kommer de gå med vinst. Självklart överproduceras då mjölk, och överskottet tillverkar man torrmjölk av. Denna torrmjölk exporteras sedan till afrikanska länder, och säljs för dumpade priser – större delen är redan betalt. Av dig. Detta gör i sin tur att afrikanska mjölkbönder konkurreras ut och inte kan försörja sig.

Detta gäller förstås inte bara mjölk. Även vete, socker, ja, allt som kan odlas i Europa, dumpas för skampriser i Afrika, och gör de afrikanska länderna både beroende av Europa och oförmögna att försörja sig själva med mat. Detta leder till att personer i utnyttjade afrikanska länder, våldtagna av den europeiska fanan, tvingas fly från en utsiktslös värld – till Europa. Väl i Europa har vi rasister som säger att ”vi vill inte ha er här!”. På grund av mer EU-bestämmelser, närmare bestämt Dublin II, kommer en invandrare inte kunna söka sig vidare till nästa EU-land, utan tvingas söka asyl i det första landet i EU han kommer till. Vilket i praktiken innebär länderna som ligger nära Afrika, som Spanien, Italien, Grekland och några fler, vilket också är bland de länder som har hårdast invandringspolitik.

Samtidigt pumpas västerländska pengar in i Afrika. Men inte som investeringar. Inte för att bygga fabriker, skapa arbetstillfällen, eller ens utbildning. Nej, bistånd i form av rena pengar, för att hålla Afrikas ekonomi flytande, så vi kan fortsätta suga ut kontinenten. Afrika är en drunknande ko, som vi med hjälp av tullar och stängsel håller borta från alla sätt att ta sig upp, men som vi lyfter upp med trådar för att kunna fortsätta mjölka.

Så tillbaka till Kina. Hur kan det komma sig att Afrika tycker det är en bra idé när det kommer en ny ekonomisk stormakt? Det är ju en diktatur, och ve! en diktatur kan vi ju inte tolerera! Det är bara det att denna diktatur behandlar andra länder så mycket mer humant. Även om Kina har dödsstraff och censurerat internet och andra tokigheter, förstår de precis hur man ska dra ekonomisk nytta av Afrika på riktigt. Istället för att hålla den drunknande kon i beroendeställning till sig hjälper Kina den upp, och ger den bete. Detta för att kon ska kunna nå sin fulla potential, och frambringa mer råvaror, mer hel- och halvfabrikat, mer arbetskraft. Och vem kommer kon vilja gynna?

Tänk dig att du håller på att drunkna, och en person ser dig. Personen trycker ned dig och höll dig precis ovanför ytan, samtidigt som han plockar på sig dina pengar. Sedan kommer en annan person, och hjälper dig upp. Vem kommer du vilja jobba för?

Tänk dig sedan att Kina hjälper Afrika ur ett ekonomiskt beroende av Europa. Vilka kommer de afrikanska länderna vilja gynna? Inte är det oss.

Annonser
One Comment leave one →
  1. 26 mars 2010 13:57

    Västvärlden tar mer pengar av Afrika än vad de ger. Se http://diakoniaaktivist.blogspot.com/2010/03/kapitalflykt-dodar.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: