Skip to content

Säkerhet på flygplan

25 mars 2010

Hur mycket säkerhet vi än implementerar på flygplatser kommer alltid vägar förbi finnas. Jag förstår inte hur politiker tänker. Det enda som händer är att eventuella terrorister får lite större utmaningar, och otroligt mycket större genomslagskraft – då all denna säkerhet skrämmer folk. Helt i onödan.

Till exempel får man inte ha med sig vätska på ett flygplan. Det är väl för att hindra de läskiga terroristerna, tänker människor, och accepterar idiotin, med en liten rädsla för terrorister i bakhuvudet. Att kringgå själva säkerhetsaspekten visar sig dock inte vara så svårt, ens om tullpersonalen vet att man är misstänkt, och genomsöker en extra noga.

Kan vi inte bara sluta med dessa idiotlagar som förbud mot filtar, vätska, kalsonger, eller vadhelst som kan innehålla bomber?

Läs gärna mitt tidigare inlägg, Ihre Kleidung, bitte!, om nakenskanningen på flygplatser.

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. Anders Troberg permalink
  25 mars 2010 12:39

  Tja, av erfarenhet så kan jag säga att säkerheten på Schiphol inte är mycket att hänga i julgranen. Jag fick en mobiltelefon stulen i röntgengrejan medan jag gick genom pipgrejan. Jag menar, om de inte ens kan hålla koll på vad som händer en meter framför näsan, hur ska de då kunna övervaka en flygplats?

  Visst, det är en viss risk att flyga. Om man hade gjort det lika lätt att kliva på flyget som att kliva på lokalbussen så skulle risken kanske öka lite, men det skulle fortfarande vara säkrare än att cykla till jobbet.

  När folk säger att de vill vara säkra så kontrar jag alltid med ”Hur säker?” Säker som att köra motorcykel? Säker som att åka bil? Säker som att idrotta? Säker som att promenera? Säker som att ligga fastspänd i en säng?

  Säkerhet är relativt, och flyget är extremt säkert, även utan alla dessa dumkontroller. Lite jävla risker får man faktiskt acceptera.

 2. Stefan permalink
  25 mars 2010 13:58

  Säkerhetsteatern är viktig, den ger arbetstillfällen för outbildade människor för minimilön samtidigt som man kan låtsas som att man faktiskt gör något viktigt. Upprätthållandet av illusionen är av yttersta vikt, som experiment så kan man ifrågasätta meningsfullheten vid säkerhetskontrollen genom att ge exempel på hur säkerhetsapparaten går att kringgå, exempelvis så delar ju faktiskt flygvärdinnorna ut utmärkta vapen i form av kniv och gaffel och en hoprullad tidning hittar man i stolsfickan. Efter att du har förklarar meningslösheten i deras uppgift så ska du noggrannt observera säkerhetspersonalens reaktion. Ett tips är att vara ute i mycket god tid annars så missar du nog ditt flyg, var också beredd på visst fysiskt obehag under den mer detaljerade kontrollen…

  Det enda som faktiskt kan påverka säkerheten är att ha säkerhetspersonal som kan prata med passagerarna och klarar av att bedöma vilka som faktiskt utgör en risk. Problemet är att det är svårt och jobbigt och inte går att kvantifiera i en powerpoint presentation lika lätt som ett visst antal väldigt uppenbara nakenskannrar…
  Mer långsiktigt kan man sikta på att göra folk såpass nöjda med sin tillvaro att de inte känner något behov av att bruka våld för att få sin röst hörd.

 3. 30 mars 2010 08:56

  Jag tror det är en lobbylag för att de ska kunna sälja sina skitdyra drickor innanför incheckningen. 50cl dricka kostar 30 SEK.

 4. 31 mars 2010 23:23

  svar; Tusen tack sötnos!

 5. 01 april 2010 22:30

  GLAD PÅSK :!: :roll: – önskar Josef B.

 6. 04 april 2010 15:14

  Du kan vara fin! :)

 7. 12 april 2010 13:00

  En bra grej att komma ihåg vid säkerhetskontrollen är att du kan vara hur överjävligt jobbig som helst, ifrågasätta dig blå, göra kontrollanterna vansinniga – men du komme rinte att missa planet.

  Om du har checkat in bagage.

  För om de skulle hålla dig kvar, så måste de först lasta av ditt bagage från planet. Och det är ett jävla trassel. DÅ kan flyget bli ordentligt försenat, och det kostar väldig tmycket pengar, och då får säkerhetskontrollen pisk.

  Så bråka på bara. Det gör jag. Det kan vara rätt kul emellanåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: