Skip to content

Hemliga förhandlingar

12 april 2010

Actaförhandlingarna fortsätter idag i Wellington. Utgångspunkten för vad man kan säga om det måste vara att man inte kan säga så mycket om det. Tyvärr. Nästan all kritik som riktas mot avtalet handlar om att man inte kan rikta någon specifik kritik mot avtalet – eftersom det är helt dolt.

Det är galet. Det är ett enormt stort avtal som kommer vara bindande för ett stort antal länder – varav alla kallar sig demokratier – och medborgarna får inte veta vad det handlar om, förrän det är genomfört. EU-parlamentet har närmast unisont bestämt att Actaförhandlingarna ska öppnas och fler ska få ta del av dem. Kommissionen bryr sig dock inte om detta, utan påstår att det inte behövs då Acta inte kommer förändra någonting. Och inte ens frågor om innehållet tas på allvar, utan avvisas om de inte är formulerade precis som det står i de hemliga förhandlingarna.

Nu i Wellington ska USA tillfrågas om huruvida de vill öppna förhandlingarna för allmän insyn. Som om det skulle hända. Nej, det är väl inte på den lagliga, byråkratiska vägen vi kommer få reda på vad Acta-förhandlingarna faktiskt säger. Om vi alls kommer få veta det innan det är för sent kommer det vara tack vare WikiLeaks.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Andreas Kettelhoit permalink
  13 april 2010 00:18

  Vad jag hört/läst så kommer EU-parlamentet överväga att dra kommissionen inför EG-domstolen om de inte får ta del av förhandlingsdokumenten (sluttexten)

 2. Anders Troberg permalink
  13 april 2010 05:34

  Dags för nästa motion i EU-parlamentet? Mitt förslag:

  Kräv total öppenhet omgående, och om det inte ges, lägg ner förhandlingarna direkt och permanent.

  Det borde sätta lite fart på saker.

  På det hela taget kan jag inte förstå hur folk som påstår sig vara för en marknadsekonomi kan vara för ett varumärkesskydd. Marknadsekonomin bygger på en fri konkurrens baserad på pris och kvalitet. Jag kan inte se hur lagstadgade nischmonopol passar in i den modellen.

 3. 13 april 2010 06:30

  Precis detta har jag skrivit om tidigare, i inlägget Acta och varumärkesintrång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: