Skip to content

Vilka som är sverigedemokrater

19 april 2010

Markus Uvell från Svenskt Näringsliv gör i DN en mycket bra analys och sammanfattning av vilka som är sverigedemokrater. Han konstaterar att sverigedemokraterna generellt inte är några rasister – de är bara missnöjda med den politik som förts de senaste mandatperioderna. På flera sätt förstår jag dem. Sverige är ett politiskt homogent land, med regeringar av socialdemokrater mer eller mindre konstant de senaste åttio åren. Vill man ha någonting annat än politiken som förts har man kunnat rösta på någonting annat, och få någon mandatperiod av mer borgerligt styre, innan det återgått till den socialdemokratiska normen.

I och med Alliansen har dock detta ändrats. Inte för att Alliansen för en socialdemokratisk politik, men de behåller allt det dåliga med Socialdemokraterna, och tillför en lite mer moralkonservativ vinkling på det. Nu ligger valet alltså inte mellan det tråkiga standardsosseblocket och det unga, friska, utmanande, liberala högerblocket. Nej, nu är valet mellan två nästan identiska standardsosseblock, bara det att det ena är lite blåare. Det är en fullt tillräcklig skillnad för svenskarne, detta sondmatade folk, generellt, men för vissa räcker det inte. Det finns personer som inte alls är nöjda med politiken som förts de senaste mandatperioderna, och de har inget naturligt val. Inget av allianspartierna fungerar, och inget av de rödgröna heller, då de båda företräder samma ordning som förts hittills. Statistiken som förs fram i Markus Uvells artikel talar sitt tydliga språk: 38 procent av Sverigedemokraternas sympatisörer tycker att det mesta som förändrats i Sverige har varit till det sämre. För det rödgröna blocket respektive Alliansen är siffrorna 18 respektive 11 procent.

Det självklara för många människor blir då att rösta på Sverigedemokraterna. Siffrorna ovan visar tydligt varför folk blir sverigedemokrater. De vill ha ett alternativ. Ett alternativ till samma gamla politik, som förs av såväl vänstern som högern. Sverigedemokraterna för egentligen samma politik de också, men det ser inte detta sondmatade folk. De ser ett parti som tillför någonting nytt i politiken. Ett parti som tilltalar dem och har en tydligt formulerad problematik. Eller, som man också kan formulera det: ett parti som är populistiskt och har hittat en bra syndabock.

Piratpartiet är ett alternativ man kan lägga fram, och det finns många som velar mellan dessa partier. Inte för att de har något gemensamt i sak, utan för att de båda erbjuder alternativ till det grå betongsosseriet som så starkt präglar Sverige. Piratpartiets stora nackdel är dock att det aldrig profilerat sig som ett parti för massorna. Piratpartiet är ett parti vars målgrupp är personer som är måna om att skydda rättssamhället, medborgarrätt, integritet och mänskliga rättigheter. Sverigedemokraterna är ett parti vars målgrupp är Svenskar. Med stort S. Det säger sig självt att Sverigedemokraterna har lättare att nå ut till massorna – majoriteten är egentligen inte särskilt intresserade i komplicerade frågor som rättsstat, integritet och medborgerliga rättigheter. Hur mycket får jag ut i rena kronor av att rösta på ett visst parti? Det är vad som avgör.

Sverigedemokraterna är ett dåligt alternativ att rösta på. Deras politik är långt sämre än alla riksdagspartier. Det är dock ett av de få alternativ som finns till de två snarlika block som finns i riksdagen, och det i särklass lättaste att välja om man bara vill ha någonting annat, som inte är dessa block som gjort det sämre de senaste tio åren.

Jag tillhör den grupp som inte tycker att något av riksdagspartierna för en tillfredsställande politik. Jag ser liksom många andra att både Alliansen och det rödgröna blocket för mycket liknande politik. Tyvärr väljer många i denna grupp människor att inte se ett steg längre, utan att välja det parti som tycks ha den enklaste lösningen på det enklaste problemet. Det parti som inte har någon djup politisk analys, men som är för vanligt folk. För Svenskar. Att rösta på Sverigedemokrater är det enkla men ogenomtänkta alternativet. Piratpartiet är inte lika populistiskt, men driver så mycket viktigare frågor.

Rösta på Piratpartiet i september!

Annonser
10 kommentarer leave one →
 1. 19 april 2010 11:59

  Anledningen till att man vill rösta på Sverigedemokraterna är väl för att invandringspolitiken i Sverige är så jävla misslyckad. På vissa håll är detta mer uppenbart andra (Södertälje, Landskrona mfl).

  När alla känner minst någon som blivit rånad av nåt invandrargäng, misshandlade, eller bara stör sig enormt på attityden mot kvinnor och vuxna som de ger uttryck för, så ledsnar man till slut.

  Eftersom socialdemokraternas metod att hantera problem alltid varit att sopa dem under mattan, så ledsnar folk till slut.

  Eftersom ingen vågar driva en annan politik än Sverigedemokraterna, så är det dem som får röster. Medias försök att tysta bidrar förstås till underdog-stämpeln för SD. Istället får man hålla sig till bloggar som vågar skriva om verkligheten som den är, när politiskt korrekta media mörkar ursprunget på den stora majoriteten av våldsbrott som begås av invandrade personer.

  Inte ens Leif GW Persson kan uttala sig i Efterlyst utan att Hasse Aro försöker göra ett politiskt korrekt överstrykande av fakta som alla känner till men ingen vågar ta i.

  Känner man sedan bara en enda polis, så kan denne garanterat styrka att på polisstationens vägg med personer att hålla uppsikt över är 99% av invandrat/muslimskt ursprung.

  Invandringen är ett problem och när SD ligger över 4% i prognoserna är det dem folk kommer missnöjesrösta på, inte Piratpartiet.

 2. Rasmus (en annan) permalink
  19 april 2010 13:00

  Jag känner faktiskt ingen som blivit rånad eller misshandlad av invandrargäng, trots att jag bor i ett område i Stockholm där det finns många invandrare.

  Däremot känner jag folk som blivit både misshandlade, rånade och utsatta för gängvåldtäkter av vanliga svenska ungdomsgäng bestående av barn till SD sympatisörer i villor.

  Och i vårt område så blir inte heller de kriminella svenska undomarna kontrollerade av polisen utan tillåts härja fritt. Däremot så stoppas invandrarungdommar som inte gjort nånting hela tiden och tvingas till id-kontroller och blir utsatta för rena provokationer från polisen, som letar ursäkter att kunna ta till våld.

 3. Pyrrhus permalink
  19 april 2010 16:12

  I en demokrati så är det så att partierna (eller blocken i detta fall) rör sig mot medianväljaren. Det är därför vi får denna likriktning.

  De rödgröna vet att en kommunist egentligen tycker att de är för mycket till höger, men kommunisten har inget att välja på förutom det blocket, det andra blocket som befinner sig ytterligare till höger, eller något obskyrt kommunistparti, vilket är likvärdigt med att kasta bort rösten.

  Alliansen vet att en nyliberal egentligen tycker att de är för mycket till vänster, men nyliberalen har inget att välja förutom det blocket, det andra blocket som befinner sig ytterligare till vänster eller något obskyrt nyliberalt parti, vilket är likvärdigt med att kasta bort rösten.

  Men genom att röra sig mot medianväljaren så fångar man även upp väljare som inte befinner sig på ytterkanterna. Det block som inte gör detta förlorar när det andra gör det.

 4. Fredrik permalink
  19 april 2010 21:00

  Det vore fantastiskt om människor faktiskt lärde sig att se vad politiker gör och tycker istället för att trött utgå ifrån att de är likadana. Mellan de båda blocken är skillnaderna mycket stora och tydliga både när det gäller teori och praktik. Sedan borgarna tillträdde har en rad förändringar genomförts som skoningslöst går emot socialdemokratiska (och sunt förnuftsbaserade) principer. Att påstå att det inte har blivit någon skillnad vore vansinne. Ni piratpartister påminner om Ny demokrati när ni pratar om politik på ett såhär obildat och blint sätt. Eller är kanske skattesänkningar för miljarder kronor ingen skillnad? Är förändringar i sjukförsäkring som driver cancersjuka till arbete ingen skillnad? Är utbyggnad av kärnkraft ingen skillnad?

 5. Christoffer permalink
  19 april 2010 23:38

  Som vänstersympatisör ser jag att du har flera poänger, Fredrik. Jag håller med om de exempel du anger.

  Men som piratsympatisör ser jag även Casbians poäng. I piratpartiets kärnfrågor så råder en deprimerande konsensus bland övriga partier. När det gäller FRA, IPRED, datalagringsinitiativet osv så är alliansen och de rödgröna lika goda kålsupare.

 6. 20 april 2010 20:45

  Visst finns det skillnader i blockens politik, det tänker jag inte säga emot. Dessa skillnader är dock mycket få. Ta till exempel jobbfrågan. Jag har inte artikeln här, men i en grafik i SvD för ett par veckor sedan, frågades olika partier vad de hade för politik i frågan. Jag valde att jämföra Socialdemokraterna och Moderaterna, och kom fram till att de båda ville satsa på utbildning och lärlingsplatser, de ville båda sänka arbetsgivaravgiften för unga, och så vidare. De fick komma med fem punkter var, och skilde sig endast på en: Moderaterna ville sänka skatten på arbete, och Socialdemokraterna ville ta bort arbetsgivaravgiften för företag som anställer en långtidsarbetslös ungdom.

  Rut-frågan är också ett intressant exempel att ta upp. Blocken tycker olika saker. Mona Sahlin har för bara ett par år sedan tyckt samma sak som Alliansen. Nu har denna lilla skitfråga – som nog är viktig för vissa enskilda individer, men på det hela taget inte påverkar mycket – blåsts upp och blivit den tillfälligt största skiljefrågan mellan blocken.

  Mona Sahlin vill inte höja skatterna, och Fredrik Reinfeldt vill inte höja skatterna. Båda blocken vill tillåta friskolor, båda blocken vill värna en stark offentlig sektor (om än något olika stark). Båda blocken är starka motståndare mot Sverigedemokraterna, och inget av blocken har ingen egen fungerande invandringspolitik.

  Båda blocken vill införa teledatalagring, behålla Ipred, behålla FRA-lagen. Samtidigt är båda blocken någorlunda positivt inställda till Piratpartiet.

  Nog finns skillnader. Men dessa är mycket små, och knappt alls till följd av ett ideologiskt ställningstagande. Dessvärre.

 7. Christoffer permalink
  20 april 2010 21:57

  Ideologiska ställningstaganden utgör nog endast bas för politiska beslut i väldigt unga partier. Det är en sorts idealism som snart grumlas när den ,öter verkligheten. Förutsatt att partiet växer sig starkt så kommer kompromisser och pragmatiska ändringar från fråga till fråga att oundvikligen smyga sig in i partiprogramet. Undantaget är partier som oftast förblir väldigt små.

  Även Sveriedemokraterna är ett exempel på detta. För att få de över 200 000 röster de behöver för att nå riksdagen har man tonat ner sin extremism något genom att porta alltför uttalade rasbiologer och liknande personer och har därför fått kritik från andra främlingsfientliga rörelser (nationaldemokraterna, svenskarnas parti m.f.).

 8. Fredrik permalink
  20 april 2010 23:19

  Jag har väldigt svårt för att hålla med om din beskrivning. Ideologiska ställningstaganden utgör grunden för alla politiska beslut, och S och M har väldigt olika utgångspunkter. Satsningar som jobbskatteavdraget, försämring av A-kassan och sjukförsäkringen, ändringar inom skolpolitik och mycket annat är saker som endast en alliansregering skulle genomföra. Socialdemokraternas förhållningssätt skiljer sig markant från Moderaternas. Det sagt så är det även så att politik alltid måste anpassas till den rådande situationen. Socialdemokraternas retorik måste tyvärr anpassas till ett samhälle som har vant sig vid sänkta skatter utan att tänka på välfärden. Den djupblåa såsen som sitter i regering har dessvärre fått sätta diskursen för den pågående debatten.

  Sen är det givetvis så att struntfrågor som RUT blåses upp i media då det är det enda alliansen kan peka på när det kommer till jobb. Media är högerdominerat och därför blir debatten lite konstig ibland.

  Huvudsaken är dock att du väljer att se saker på ett orealistiskt sätt. Oppositionen skiljer sig, tack och lov, från alliansen på ren rad viktiga punkter. Sjukförsäkringssystemets stupstock, viktiga utbildningspolitiska frågor (ex: betyg, friskolors självstyre med mera), skattepolitiken (S vill höja skatter och återinföra borttagna skatter vilka kommer att ge många extra miljarder i statskassan), A-kassan, bostadspolitiken (det skiljer i tusental mellan blocken när det gäller hur många bostäder som ska byggas), vård och omsorg för att välja ett urval. Det går inte att påstå att skillnader inte existerar, om så var fallet skulle du nu inte se människor reagera på de många alliansregeringsreformer som skett. För övrigt vill jag understryka att du inte ska lita på allt du läser i en så pass liberal tidning som SvD.

  Vad du däremot bör oroa dig över är faktumet att piratpartiet är ett tydligt populistiskt parti utan riktig politik. De säger sig förespråka integritet men ser endast till internet och lägger enorm tid på att tala om legalisering av nedladdning (något som är enormt integritetskränkande mot upphovsmän när deras material sprids utan deras kontroll). I övrigt talar man sig varm om kohandel och vägrar ta politiska ställningstaganden i en rad viktiga områden. Om du vill hitta ett parti som bara skiljer ut sig när det kommer till små struntfrågor så se inte längre än PP. Sen när fanns det personlig integritet på internet?

 9. Niklas permalink
  23 augusti 2010 12:28

  Naturligtvis är piratpartiet populistiskt.

  Deras frågor är lyxfrågor, de som tycker att dessa frågor är det viktigaste måste leva väldigt skyddade liv.

  Titta på hur det ser ut i alla länder med stor muslimsk minoritet och betänk att Sverige är på väg mot samma situation. Vi har redan ett lågintensivt krig med stenkastning och bränder mot skolor, räddningspersonal, kollektivtrafik och folks egendom som bilar. Rån och våldtäkter med rasistiska förtecken riktade mot svenskar. Detta tilltar för varje år med import av x antal nya Rosengård. Men piratpartiet sitter och ojar sig över att det inte är tillåtet att ladda ner…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: