Skip to content

Censur av barnporr fel väg att gå

24 april 2010

Cecilia Malmström, vår EU-komissionär, tycker att ett centralt EU-beslut borde tas om att blockera barnporrsidor. Hon upprörs över att folk menar att detta är censur: ”Det handlar inte om yttrandefrihet eller åsikter, det handlar om barnporr.” Hon tycker vi ska blockera hemsidor för att komma till rätta med problemet. Vad som är intressant att hon aldrig säger att det är ett mål att stoppa produktion av barnporr. Hon säger aldrig att det är ett mål att minska barns lidande. Vad hon vill uppnå är att färre tittar på barnporr.

Att blockera vissa sidor är helt fel lösning, av många anledningar. Dels tar man inte bort problemet, utan hänger bara ett skynke över det. Vad är vunnet med det? Dels öppnar man för utökad censur. I Sverige har det diskuterats om blockering av utländska spelsidor samt sidor som gör reklam för prostituerade. Vad är nästa steg? Nazism? Det blockeras i Tyskland, och är om något en åsikt.

Dessutom gör denna blockering att personerna som ligger bakom barnporrsidor får en direkt varning och hinner radera sin information, innan polisen kan ingripa. Vad är vunnet med det?

Blockering av detta vis kommer dessutom alltid att missbrukas. Förutom att det öppnar för ny censur, som jag nämnt ovan, kommer sidor som inte innehåller barnporr som The Pirate Bay eller Kopimi, politiskt olämpliga åsikter samt en möjligen olaglig tjänst.

Så, vilken väg vill du att vårt samhälle ska ta? Vill du att vi ska motverka barnporr effektivt, genom att stänga ned dessa sidor, och samtidigt behålla yttrandefrihet – eller vill du bibehålla spridningen av barnporr som den ser ut idag, och öppna för allehanda censur?

Du väljer.


Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Mikael Sjödin permalink
    24 april 2010 13:07

    Jag vet inte vilket av dina två alternativ jag skulle välja, om ens något, eftersom inget av dem skulle påverka behovet av barnporr hos människor. Sexköplagen har inte fått folk att sluta köpa sex, och lagar mot barnporr har uppenbarligen ingen effekt på dem som söker njutning på detta vis.
    Jag har ingen statistik, men min upplevelse är att produktionen och nyttjandet av barnporr har eskalerat dramatiskt jämfört med den tid då barnporr var lagligt och fanns att tillgå i alla vanliga porrbutiker.
    Oavsett vad vi anser om barnporr, pedofili etc, så är blockering och förbud en skynkeslösning som inte har grundproblematiken som mål. Som vanligt börjar man i fel ände, och gör sedan inget mer åt saken.

Trackbacks

  1. Ola Nyström » Censur föder censur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: