Skip to content

Fokuspartier

13 maj 2010

Stefan Flod skrev igår på Sourze om Piratpartiet som ett ärligare parti än de andra. Alla partier har fokusfrågor – vi är i alla fall öppna med vilka. Alla partier förhandlar bort stora delar av sina frågor, och kan bara driva en smal fokuspolitik; skillnaden är att Piratpartiet redan i förväg berättar vilka frågor som är bortprioriterade, och vilka som är kvar.

Piratpartiet har redan förhandlat bort frågor gällande skatter, bidrag, och så vidare. Stora delar av arbetsmarknadspolitiken, sjukvårdpolitiken, miljöpolitiken och trafikpolitiken lämnar vi också till de andra partierna.

På samma sätt röstar varje person efter sina egna fokusfrågor. Personer som tycker att miljön är det viktigaste som finns tenderar att rösta på Miljöpartiet. Personer som tycker att den viktigaste politiska frågan är skattesänkningar röstar förmodligen på Moderaterna. Om man tycker att familjen är ett viktigt kärnvärde, och vill värna och stärka familjens roll i samhället, röstar man med stor sannolikhet Kristdemokraterna. Tycker man att svenskhet är viktigt, och inte vill att den rena, svenska kulturen ska blandas ut och förstöras av muslimer, ja, då kan man rösta på Sverigedemokraterna.

Självklart ser många hur väl frågor hänger ihop i politiken, och ser utifrån sina fokusfrågor flera saker som hänger ihop. Folkpartister kan tycka att Folkpartiets miljöpolitik faktiskt är bättre än Miljöpartiets. Vänsterpartister kan tycka att kvotering är fel, och i den frågan snarare stödja Kristdemokraterna. Men om man har individens rättigheter eller klasskampen som fokusfrågor, kommer man rösta på partiet som ligger en närmast i dessa frågor.

Problemet här hamnar i att partier har heltäckande partiprogram. Röstar man på Folkpartiet för att de har individen som fokus, och man vill verka för ett mer individualistiskt och frihetligt parti, kan man helt plötsligt vakna och se att Folkpartiet visst röstar för massavlyssning av hela svenska folket, gett storföretag befogenheter som sträcker sig längre än polisens, och så vidare. Folkpartiets fokus var visst inte alls individen.

Ett parti som inte är tydligt med sitt fokus, kan man inte lita på gör som det säger. Piratpartiet har ett tydligt fokus, och är inte berett att förhandla bort några av de frågor vi driver.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. MrPerfect72 permalink
    13 maj 2010 14:08

    Om Piratpartiet inte kommer in kan medlemmarna vaelja ny styrelse som vill valsamverka infoer valet 2014. :-)

  2. 13 maj 2010 17:54

    Snälla MrPerfect, kan du inte sluta med din enormt tröttsamma reklam? Jag är inte intresserad, och jag tror ytterst få i Piratpartiet är det. Du får hemskt gärna kommentera på min blogg, men håll dig saklig, håll dig till ämnet, och låt bli omotiverad reklam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: