Hoppa till innehåll

Politik kontra aktivism

17 augusti 2010

Piratpartiets agerande i fallen The Pirate Bay och Wikileaks, att upplåta delar av partiets serverutrymme åt dessa sidor, har fått flera personer att ställa frågan: Är detta verkligen hur man ska bedriva politik? Det är en motiverad fråga. Var går gränsen mellan politik och aktivism? Måste man skilja dem åt? Andra partier har dragit en väldigt klar gräns. Möjligen kan ungdomsförbunds handlingar gränsa till aktivism ibland, men oftast är det rent politiskt arbete: Diskussioner, kohandel och publikfrieri. Man lovar att tillsätta utredningar om lagförslag, som när de implementeras förhoppningsvis kommer leda till praktiska konsekvenser i den riktning man eftersträvar.

Piratpartiet har många gånger placerat sig på andra sidan – det är ett parti byggt av aktivister i högre grad än politiker. När demokratiaktivister i Iran mötte kraftigt och våldsamt motstånd från regimen, kommunikationer blockerades och censurerades, vad gjorde politikerna? Många politiker tyckte saker. Tyckte illa om diktaturer, tyckte bra om demokrati. Folkpartiet gick till och med så långt att det föreslog en demokratibiståndsfond för Iran. Politik, kort sagt. Även här utmärkte sig Piratpartiets aktivism: I stället för att bara tycka saker, åkte många pirater ned till Irans gräns och satte upp krypterade VPN-tunnlar, för att säkerställa kommunikationsmöjligheter, och underlätta yttrandefrihets- och demokratikamp.

Piratpartiets agerande gällande Wikileaks var till en början typiskt politiskt. Vi ställde krav på att andra ska tycka saker och ifrågasatte de andra politikernas handlingskraft i frågan. Självklart kombinerat med lite halvaktivism, när Anna Troberg utlovade serverutrymme åt Wikileaks. Idag blev det dock mer än politik – idag blev det aktivism. När Piratpartiet tog över driften av Wikileaks, tog vi också steget från att vara endast politiker till att bli ett aktivistkluster.

Politik är att bestämma, att diskutera, och långsiktigt påverka. Aktivism är handling, att faktiskt genomföra aktioner, att göra konkret skillnad.

Så hur långt ska ett politiskt parti gå? Ska politiker vara aktivister alls? Jag skulle på den frågan tveklöst svara ja. Att vara politiker handlar i grunden om att vilja göra skillnad, och ett politiskt parti har som mål att driva sin politik närmare sin vision. (Förutsatt att man har en vision, det vill säga.) Om man har möjligheten att i faktisk handling driva utvecklingen närmare sin utopi, sin vision, ser jag det närmast som politikerns och partiets skyldighet att göra det. Om Piratpartiet anser att yttrandefriheten skyddas bättre genom att lägga hotade sidor på sina servrar, än att lägga några kronor extra på affischer, måste partiet förstås leva efter sin ideologi, och på allvar jobba för sina frågor.

Att bedriva aktivism är att göra konkret skillnad.

Självklart kommer aktivism aldrig ersätta politik. Yttrandefriheten i Iran stärks inte långsiktigt av VPN-tunnlar, utan kräver politisk aktion, och demokratiska reformer. Den institutionaliserade rasismen i USA försvann på politisk väg den också. Men precis som Rosa Parks i USA, eller VPN-byggande pirater vid Irans gränser, kommer aktivismen ofta som ett första steg.

Att som politiker undvika aktivism är att alltid låta någon annan ta det första steget; att inte själv ha kontrollen över vilka frågor och vilka åsikter som drivs. Piratpartiet har gång efter gång visat att vi har visioner, och kan ta det första steget själv. Vi klarar av den egna aktivismen inför vår politik.

Piratpartiet sätter sin egen agenda.

Att Piratpartiet kommer in i riksdagen är oerhört viktigt för Sveriges demokrati. Rösta pirat 19 september!

Svensk media om Wikileaks: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, Sveriges Television, Göteborgsposten, Norran, Sundsvalls Tidning, Bohusläningen, Göteborgs-Posten, SVT Rapport, SR Ekot, Borås Tidning, Feber, Helsingborgs Dagblad, Nyhetskanalen, Göteborgs-Posten (om USA:s ambassad), Norrbottens-Kuriren,

Utländsk media om Wikileaks: Norsk Rikskringkasting (Norge), Fædrelandsvennen (Norge), Dagens IT (Norge), Yahoo News (USA), The Age News (Australien), Wiener Zeitung (Österrike), IMDb (USA), AFP (USA), Svenska Yle (Finland), Ouest France (Frankrike), Stern (Tyskland)

Bloggar om Wikileaks: Ung Pirat, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Christian Engström, Fredrik Holmbom, Anders S Lindbäck, jag, jag (igen), Full Mental Straightjacket, Fredriks blogg, Magnihasa, Stefan Flod, David Bergström, Jinge, Värmlandspiraten, Gothbarbie (som också nämner aktivism kontra politik), Skivadlime, TorrentfreakSlashdot, Anna Troberg igen, Stefan Flod, Fredrik Holmbom, Nemokrati (som är mycket kritisk), Jan Lindgren, Värmlandspiraten, Farmor Gun, David Bergström, och så ett Twittermeddelande från vänsterpartisten Mikael von Knorring, Full Mental Straightjacket (igen), Alex Limonovic, Henrik Alexandersson, Opassande, Rickard Olsson

5 kommentarer leave one →
 1. Grå permalink
  18 augusti 2010 05:26

  Varje parti har ett par saker de vill förändra. För dessa partier är det faktiskt bra om dessa saker blir värre då de inte sitter vid makten, för då verkar de viktigare. Genom aktivism gör man faktiskt något åt problemet, istället för att bara gnälla och lova.

 2. 21 augusti 2010 21:35

  Mycket bra skrivet. Bra att vi hann prata om denna text i Stockholm. Så att jag letade rätt på den och läste. Mycket sakligt skriven, tydliga sammanhang för din tanke, samt att jag instämmer helt i det du skriver

  hugs from
  pirate mom

Trackbacks

 1. En seger för demokrati och yttrandefrihet! « TantraBlog
 2. Wikileaks flyttar in hos Piratpartiet | Sanningen som jag ser den
 3. Sanningen om samhället – 2010-08-18 EM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: