Skip to content

Upphovsrätten hindrar kultur

24 augusti 2010

Den vanliga uppfattningen att upphovsrätten är till för att skydda upphovsmäns intressen är felaktig. Upphovsrätten är tänkt att gynna samhället: Genom att inskränka äganderätten i vissa fall, och ge kreatörer en monopolställning och makt över hur deras verk får användas, ska skapande av kultur uppuntras, och den totala mängden kultur i samhället ska öka.

Internet och fildelning har helt förändrat förutsättningarna. Nu finns närmast oändliga mängder kultur tillgängliga för varje människa i hela världen. Redskap för att själv skapa konst har också gjorts mer och mer lättillgängliga, och priserna sjunker på att skapa kultur.

Rollen upphovsrätten fyller i dag blir alltså snarare som inkomstförsäkring för kreatörer. En försäkring om att kreatörerna ska tjäna pengar på sitt skapande.

Problemet med den rollen är att den inte fungerar – fildelningen påverkar inte inkomsterna påvisbart. De artister som fildelas mycket är de artister som är populära, och alltså tjänar mycket pengar! Musikindustrin blöder inte.

Vilka försvarar då upphovsrätten som den ser ut i dag?

Förutom konservativa politiker är det mest distributörer av kultur som motsätter sig. De branscher som inte tjänar pengar på kulturen i sig, utan på att vara en mellanhand och sälja, eller att distribuera rätten att spela musik i olika sammanhang.

Kulturbranschens inkomster har inte minskat, och det finns inga skäl att tro att fildelning skulle påverka kultur negativt.

Kan det vara tvärtom då? Kan det vara så att dagens upphovsrätt motverkar kultur och skapande? Svaret på den frågan måste bli: Ja; tveklöst!

Kulturskapande handlar om att bygga vidare på det som redan existerar. Ingenting är helt nytt. Vissa förändringar är stora, vissa är små och vissa är närmast obefintliga, men alla är de vidareutvecklingar av vad som funnits tidigare. Alla lånar idéer av varandra, delar ackordsföljd eller målar av liknande motiv.

Ett utmärkt exempel är hiphopen, som var revolutionerande när den kom. Den var inte revolutionerande för att den lånade andras musik, utan för sättet den gjorde det. Samplingen. Hiphopartister tog massor med små bitar från andra artisters musik, och satte ihop något helt eget av det. När hiphopen blev större hindrades dock detta av upphovsrättsindustrier som ville ha sin del av kakan – så nu samplas i regel mycket färre, men längre, stycken per hiphoplåt.

Det är bara ett exempel på när kulturen ändras av upphovsrättslagstiftningen. Ännu tydligare är kanske exemplet Youtube, där filmer remixas, förses med nytt ljudspår, klipps annorlunda eller liknande. Detta är i dag olagligt.

Vad som framför allt motverkas av dagens upphovsrätt är dock kulturkonsumtion. Medieföretag skickar ut brev med hot om stämning – en mycket kostsam process – och kräver således massor med familjer på massor med pengar. Hittills har vi inte sett mycket av detta i Sverige, då inga prejudicerande domar avgjorts.

Lagen tillåter att människor tvingas betala miljonbelopp för att ha åtskansat sig kultur. Att människors liv slås i spillror, för att de följer två av de mest grundläggande mänskliga drifterna, att ta del av kultur, och att sprida kultur.

Hur går detta ihop? Hur kan man säga att upphovsrätten är bra för samhället, och uppmuntrar till mer skapande eller leder till större tillgånglighet av kultur? Det enkla svaret är: Det kan man inte.

Att straffa människor som tar del av kultur, utan att kränka någons äganderätt, är orimligt i ett modernt samhälle. Det skapar rädsla hos dem som vill ta del av kulturen, och gör det mindre attraktivt att sprida information till andra.

Det är så lagen ser ut i dag. Lagen är medvetet utformad för att avskräcka människor att ta del av den kultur och den kunskap, som vore så lätt att förse alla människor med.

Piratpartiet vill att alla människor ska få ta del av all världens kunskap, och all världens kultur. Vi vill ändra lagen, så att den är modern och anpassad till det samhälle vi lever i – en lag som tar hänsyn till att vi är mänskliga.

Rösta på Piratpartiet 19 september!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: