Skip to content

Vart tog skillnaden vägen?

11 september 2010

Varför kan inte partierna bara vara ärliga? Varför måste Alliansen gå till val på socialdemokratisk politik och de rödgröna på borgerlig?

Alliansen vill ha fortsatt världens näst högsta skattetryck, och planerar inte att sänka det nämnvärt. De ser inga problem med statlig prissättning av bostäder, och Folkpartiet använder som slagord ”Alla ska med”.

Samtidigt har de rödgröna i hög grad anammat borgerlig politik. Socialdemokraternas affischkampanj går ut på att sänka arbetsgivaravgiften, och Miljöpartiet vill sänka all tjänstemoms.

De rödgröna har tagit till sig Folkpartiets idé om tidigare betyg, och skolpolitikens största skiljefråga är nu om man ska införa betyg vid årskurs sex eller sju. Båda alternativen vill ha ett detaljstyre av medborgare och företag, och båda vill utöka den statliga övervakningen av enskilda individer.

Skillnaderna mellan den förda politiken mellan blocken fortsätter att krympa. Valet står inte mellan sju enskilda partier med varsin idégrund, varsin vision. Valet står i stället mellan två gigantiska block med samma mål och samma medel.

Vart tog de ideologiska skillnaderna vägen?

Annonser
One Comment leave one →
  1. 11 september 2010 09:26

    Varför hänga kvar vid föråldrad blockpolitikP
    Se på den Finländska riksdagen och regeringen. Med en kvinna som president och en kvinna som statsminister.Inte inkvoterade utan på egna meriter.
    Där finns alla partierna representerade, för man driver sakpolitik, inte blockpolitik. Vem som helst kan, om den får tillräckligt många röster, komma in i riksdagen. Ofta bara på en eller ett par frågor som är viktiga för väljarna. Direktdemokrati. Sköter sig inte politikerna så är det hejdå-ut i kylan. Inga fallskärmar att betala för medborgarna som här. Inga livslånga pensioner för den som klamrat sig kvar i några år utan att egentligen uträtta något. Vilket är vanligt i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: