Skip to content

Den som har rent mjöl i påsen har väl ingenting att frukta?

12 september 2010

Vad är Piratpartiet?
Finns Piratpartiet bara till för att ungdomar ska kunna ladda ned gratis?
Den som har rent mjöl i påsen har väl ingenting att frukta?
Löser inte övervakning brott?
Vad har övervakning med fildelning att göra?
Hur ska artister få betalt?
Ska inte den som gjort en skiva eller en bok få bestämma hur den sprids?
Är inte ”Piratpartiet” ett oseriöst namn?
Varför tar Piratpartiet inte ställning i de viktigaste frågorna?

Om man har rent mjöl ska man inte behöva frukta någonting. Det här handlar dock inte om att frukta någonting eller inte. Det handlar om privatlivet, den intima sfär vi inte släpper in vem som helst i.

Varje människa har ett behov av en intim sfär, skyddad från både bekanta och främmande. Oavsett vad man har för mjöl i sin påse. Ingen vill att ens kuvert ska ha öppnats på vägen om de skickar ett brev. De allra flesta vill veta att ingen utomstående ser dem när de är hemma. Man ogillar när någon tjuvlyssnar på en. Övervakningskameror på toaletter väcker obehagskänslor. Många hemlighåller vad de röstar på, och berättar kanske inte om hela sitt privatliv för sin chef.

Att hålla sig hemlig i olika sammanhang, och inte visa upp alla delar av sitt privatliv hela tiden, är helt enkelt en grundläggande mänsklig rättighet.

Historien visar också att det finns mycket goda skäl att värna om denna privata sfär, och vara restriktiv med övervakning och kartläggning av medborgare. Länder som Östtyskland är extremfall, men fortfarande relevanta att nämna. De flesta där hade rent mjöl i påsen – behövde de inte oroa sig? De flesta är överens om att de faktiskt hade anledning att oroa sig, och att den typen av godtycklig övervakning av hela befolkningen är förkastlig.

Självklart kan man inte jämföra Sverige med Östtyskland. Östtyskland var en diktatur, medan Sverige är en demokrati. En demokrati betyder dock mer än bara majoritetsstyre och fria och allmänna val. En demokrati kräver också att man har respekt för vissa grundläggande rättigheter. Den svenska staten är god för att den respekterar demokrati och mänskliga rättigheter, vilket Östtyskland inte gjorde. Är det verkligen en anledning till att Sveriges brott mot mänskliga rättigheter är acceptabla?

Vi har haft brevhemlighet i Sverige i flera hundra år. Det är ett brott att öppna andras brev utan deras tillåtelse. Ett brev som kommer hem i brevlådan är oregistrerat, oöppnat och oläst av myndigheter och postverk. Telefoner avlyssnas inte om det inte föreligger misstanke om brott.Vi har i Sverige har en grundlagsskyddad rätt att kommunicera förtroligt med varandra . Man ska aldrig bli misstänkt för att man har hemligheter.

Den enskilda människans rätt att få ha sina tankar, samtal och brevväxling i fred är en av de grundläggande demokratiska rättigheter vi har. Det finns inskrivet i Sveriges grundlag, Europakonventionen och FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

FRA-lagen, datalagringsdirektivet och många andra lagar, river dock upp detta. Den övervakning som sker av internet i dag motsvarar om man för trettio år sedan hade skickat alla brev genom en övervakningsmyndighet som fick öppna och läsa vad de ville, skrivit register över vem du ringer, när du ringer och hur länge ni pratar, och installerade mikrofoner i alla bord på alla kaféer.

Det är svårt att förstå hur det har kunnat gå så här långt. Hur kan politiker ignorera ignorera FN:s allmäna mänskliga rättigheter, Europakonventionen och Sveriges grundlag på det sättet? Avlyssningen av människor överstiger allt tidigare skådat. All privat information läses av i automatiska system. Vi har i vissa avseenden redan överträffat Östtyskland. Och mer är på väg.

Piratpartiet vill vända denna utveckling. Våra nuvarande politiker jobbar i rask takt för att Sverige ska bli mer likt Östtyskland. Det vill vi ändra på. Vi vill jobba för den framtid vi trodde på när muren föll.

Piratpartiet vill ha ett fritt och demokratiskt Sverige. Piratpartiet vill ha en fri och demokratisk värld.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: