Skip to content

Vad har övervakning med fildelning att göra?

12 september 2010

Vad är Piratpartiet?
Finns Piratpartiet bara till för att ungdomar ska kunna ladda ned gratis?
Den som har rent mjöl i påsen har väl ingenting att frukta?
Löser inte övervakning brott?
Vad har övervakning med fildelning att göra?
Hur ska artister få betalt?
Ska inte den som gjort en skiva eller en bok få bestämma hur den sprids?
Är inte ”Piratpartiet” ett oseriöst namn?
Varför tar Piratpartiet inte ställning i de viktigaste frågorna?

Piratpartiet driver informationspolitik. Det handlar om rätten till sin egen information. Både rätten att sprida den information man har, och rätten att inte övervakas och få sin privata sfär och privata information kränkt. Ett förbud mot fildelning kränker båda dessa principer.

Fildelning är nämligen privat kommunikation. När man fildelar använder man precis samma kommunikationsvägar som när man skickar e-post, kontaktar sin internetbank, eller läser tidningen på internet. Om man ska stoppa fildelningen måste man kontrollera vilka som fildelar vad, och om man ska kontrollera vilka som fildelar vad måste man kontrollera allt som skickas via internet. Man måste alltså välja mellan att bekämpa fildelningen och att behålla sitt privatliv. Alldeles oavsett vad man tycker om fildelning är det uppenbart ett för högt pris att betala.

Fildelning är dock ingenting som borde motverkas. Att dela med sig av kultur, och dela med sig av kunskap, är en grundläggande mänsklig instinkt. Piratpartiet vill tillåta detta, och göra det möjligt för alla människor att ta del av all kultur och all kunskap i världen. Det kan låta storslaget och utopiskt, men det är faktiskt väldigt enkelt. Tekniken finns. Resurserna är oändliga. Det är bara otidsenliga lagar som står i vägen. Därför vill Piratpartiet reformera upphovsrätten.

Biblioteket i Alexandria brändes ned. Det var den största samlingen kunskap på sin tid. Piratpartiet vill bygga ett nytt kunskapssamhälle. Vi vill se Alexandria 2.0.

Internet är inte bara ett verktyg för kommunikation, demokrati och utveckling. Internet innebär också ett verktyg för obegränsad distrubution av kultur och kunskap. Exemplarframställning och distribution av text, musik och film är numera så gott som gratis.

De gamla underhållningsindustrierna som tjänar pengar på exemplarförsäljning, tycker därför att internet är dåligt. De fråntas monopolet på att skapa kopior. Att en liten industri kräver ensamrätt på exemplarförsäljning är dock inte ett bra argument. Särintressen ska aldrig stå i vägen för allmänhetens bästa. Särintressen ska aldrig hindra människor från att ta del av kultur!

Piratpartiet vill att alla människor ska kunna ta del av all kunskap och all kultur – utan hinder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: