Skip to content

Johan Pehrson vimsar

17 september 2010

I samma debatt som Johan Pehrson (FP) anklagar Rick Falkvinge för att vara osaklig och använda väl långtgående liknelser, säger han att:

Om någon jobbar, låt oss säga sitter i en grotta i fyra månader för att jobba och tar en fantastisk bild, man svälter sig själv, och så får man den här bilden, det är en unik bild, ja då tycker jag det är rimligt att den här fotografen äger bilden.

Om man svälter sig själv i en grotta i fyra månader för att ta en bild, ska man äga bilden. Johan Pehrson visar här att han för det första inte förstår grundkonceptet äganderätt, och att denna står i motsats till upphovsrätten. Han förklarar heller inte varför man ska ha en sådan rättighet, och varför inskränkningen i äganderätten som upphovsrätten innebär, ska tillämpas i olika fall.

Det finns ingen juridisk skillnad på Johan Pehrsons självsvultna fyramånadersgrottbilder och ett självporträtt taget halv åtta en tisdagkväll med en mobilkamera. Det kanske är symptomatiskt att Pehrson, som tillhör det mest kulturelitistiska partiet i Sverige, tar upp den svåra konsten som exempel.

Jag kan dock inte förstå varför man ska ha en rätt att hindra andra från att använda sin egendom, bara för att man valt att åsamka sig själv någon form av lidande. Om jag skulle bosätta mig i en grotta i fyra månader för att göra en cykel – skulle jag sedan få bestämma hur andra människor cyklar på den? Huruvida andra människor ska få göra egna cyklar?

Johan Pehrson har möjlighet att bli justitieminister om bara några dagar. Vi skulle förmodligen få en mer kompetent sådan än den nuvarande, men en justitieminister som inte förstår skillnaden mellan immaterialrätt och äganderätt, måste göra sin läxa.

Det är inte rimligt att remixkulturen förbjuds, och såväl skapande som spridande av kultur hindras. En kulturpolitik i utveckling kräver en förändrad upphovsrätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: