Hoppa till innehåll

De rädda river samhällen

19 september 2010

Ett fungerande och dynamiskt samhälle bygger på att alla inte är likadana. Vissa är arbetare, andra är akademiker. Vissa är proletärer, andra kapitalister. Vissa är invandrare, andra är infödingar. Jan Helin på Aftonbladet skriver mycket bra i dag, att han gillar när det finns olikheter i ett samhälle.

Ren, puritansk och arisk svenskhet är inte bara en omöjlighet att uppnå i ett öppet och fritt land i den globaliserade värld vi lever i nu.

I dag kan ett parti som säger tvärtom komma in i riksdagen. De vädjar till din och min rädsla för det främmande. De säger att om människor bara blir likadana i Sverige igen så blir allt bra.

Bara personer som är rädda kan företräda ett parti som säger att olikheter är farliga. Personer som Tuve Skånberg. Sverigedemokrater. Konservativa av alla slag – de som menar att förändring är läskigt, och olikheter är farliga.

Olikheter bygger ett samhälle. Olikheter bygger dynamik, och dynamik bygger framgång. De rädda, oavsett om de är sverigedemokrater, kristdemokrater eller vänsterpartister, vill ha bort olikheter ur samhället. Det bygger inte ett samhälle. Det river ett samhälle.

De kommer aldrig vinna. Samhället kommer aldrig stå stilla, och aldrig kunna eliminiera olikheter. De rädda kommer inte vinna, men de kan åsamka stor skada, i sin strävan att motverka denna. Låt dem inte göra det – låt oss stoppa dessa destruktiva krafter!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: