Hoppa till innehåll

Gud bevare oss för Tuve Skånberg!

22 september 2010

Vi har nazister i vågmästarställning i riksdagen. Piratpartiet har gjort ett uselt val. Camilla Lindberg åkte ut. Alice Åström åkte ut. På det hela taget har det varit ett riktigt skitval. Och just när jag inte trodde det kunde bli värre, läser jag att Tuve Skånberg kommit in i riksdagen med personkryss.

Tuve Skånberg tillhör Kristdemokraternas gamla garde. De som hellre talar om Jesu lidanden än verklighetens folk. De som menar att omoral är ett större hot än kultureliten. Alf Svenssons gäng, snarare än Göran Hägglunds. Och Tuve Skånberg är en av de värre.

Han har tidigare propagerat för att kristendomen ska ha en särställning i skolan, för att kristendomen är så bra för vetenskap och kritiskt tänkande.

Ett grundläggande begrepp i kristendomen är synden, vilket innebär en insikt om att människan är fallen och felbar, vilket är grunden till all självkritik. Man kan inte underskatta den betydelse detta har haft för vetenskapens framväxt i västerlandet, vilket ju hänger samman med att man får ifrågasätta, vilket underlättat omprövning och att ta in ny kunskap.

Han menar vidare att kristendomen är grunden för allt gott i samhället, som tron på människors lika värde, demokrati, yttrandefrihet och så vidare. Allt annat är historierevisionism. Han menar att omoralen är för utbredd i dagens samhälle, och att vi därför åter bör lära oss Luthers katekes i skolan. Han har lagt motioner om att stoppa diskrimineringen av kreationismen i grundskola, högre utbildningar och tillsättande av doktorstjänster.

Han har på Newsmill skrivit tre artiklar. En där han menar att yttrandefrihet är en dum idé, och att man borde ha blasfemilagar. Det är befängt. Den andra artikeln han har skrivit driver tesen att Kristdemokraterna är det enda frihetliga partiet gällande familjepolitik – uppföljt av inget mindre än en artikel där han av rent moraliska skäl (om några) kritiserar polygami!

Tuve Skånberg är en rädd människa. En människa som är rädd för olikheter. En människa vars politiska ambition är att pressa in andra i sin egen mall, för att han ska slippa vara rädd. Det är destruktivt. Rädda människor river samhällen.

Att Tuve  Skånberg har kommit in i riksdagen är lika sorgligt som att Jimmie Åkesson har det. Båda har inskränkta världsbilder som bygger på en känsla av moralisk överlägsenhet och rädsla för det okända. En rädsla som bygger murar och stoppar utveckling.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 22 september 2010 22:17

    Om han förespråkar kreationism och den ”nytta” religion har för vetenskapen är han mycket värre än Åkesson.

  2. 23 september 2010 09:07

    Nja, jag vet inte om jag håller med. Tuve Skånberg är en galen tokstolle, som förmodligen är värre än varje enskild sverigedemokrat. Å andra sidan är Åkesson ledare för ett parti med en rasistisk agenda, vilket kan påverka mer i värre riktning.

    Dessutom är Tuve Skånberg ett uttryck för god demokrati: Alla som röstat på honom har gjort det för att de också är tokfundamentalister, kreationister och dylikt. De flesta som röstat på Sverigedemokraterna har gjort det som en protest, utan att egentligen behöva stödja deras agenda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: