Skip to content

Religioner bör vara lika inför lagen

10 oktober 2010

Om jag säger att staten inte borde göra skillnad på olika religioner, vad svarar du då? Att det är en rimlig sekulär inställning? Att det är så självklart att det är onödigt att nämna? Eller kanske, att det är helt fel, och att man självklart måste särbehandla vissa?

Skolverket testade att ställa frågan. De fick förra året i uppdrag att skriva nya kursplaner, då de gamla var för oprecisa och luddiga. De gjorde så, och fick fram bättre styrdokument för hur undervisningen ska bedrivas. I religionsundervisningen tog de även bort skrivelsen om att kristendomen ska ges en särställning i undervisningen. De menade att alla religioner skulle behandlas lika.

De sade att staten inte borde göra skillnad på olika religioner.

Hur reagerade regeringen? Regeringen tog bestämt avstånd från detta. Vår ”liberale” utbildningsminister svarade med dessa ord:

Skolverkets uppfattning är fortfarande att alla de fem stora världsreligionerna ska behandlas lika, och därför kör regeringen nu över myndigheten.

Jan Björklund

Jan Björklund och regeringen tycker alltså att likabehandling av religioner är obehagligt och bör motverkas. Jag förstår inte hur man som partiledare för ett parti som kallar sig liberalt, kan mena att det är rätt att staten dikterar för skolorna att vissa religioner ska ges mer utrymme än andra i undervisningen. Är det vad han menar är en liberal skolpolitik?

Jag har skrivit om detta tidigare, och konstaterat att det visst finns en poäng i vad Björklund och kompani är inne på. De tänker bara fel på vägen. Visst har kristendomen påverkat Sverige mer än buddhismen har! Sverige är väldigt präglat av kristna värderingar, och har präglats av cirka tusen år under ett kristet styre. Hur mycket som gått förlorat på grund av kristendomen är svårt att mäta, men nog är det den största skada som drabbat inte bara Sverige, utan hela världen.

Av dessa anledningar kan man absolut säga att det finns en god anledning att ge kristendomen en särställning. Men då blandar man ihop olika ämnens roller i skolan. Kristendomens påverkan på Sverige ska tas upp i historieundervisningen – inte i religionsundervisningen!

För att förtydliga med ett exempel: Socialdemokraterna har bidragit mer än något annat parti till det samhälle vi lever i. De har kanske påverkat Sverige mer än de andra partierna tillsammans. Borde vi därför ge Socialdemokraterna en särställning när barn ska lära sig om de politiska partierna? Ska de få lära sig om de andra partierna på tre lektioner, och om Socialdemokraterna på tre lektioner?

De flesta – även socialdemokrater – skulle här säga nej. Självklart ska partierna inte behandlas olika. I historieundervisningen blir det självklart en övervikt av socialdemokratiska statsministrar och socialdemokratiskt statsbygge, men inte i samhällskunskapen.

Med den Björklundska logiken skulle det dock bli så.

Skolverkets uppfattning är fortfarande att alla riksdagspartierna ska behandlas lika, och därför kör regeringen nu över myndigheten.

Det är synd att Jan Björklund inte förstår de frågor han ska besluta om, och det är ännu mer synd att han kan kalla sig liberal. De åsikter han företräder, och den politik han för, har aldrig varit liberala och kommer aldrig bli det.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. 10 oktober 2010 16:12

  Du ger bra exempel. Självklart skall kristendomen ses på utifrån, precis som alla andra religioner, och inte ges någon särställning alls. De tankemönster/ideologier som de traditionella religionerna står för kan bara diskuteras i historieundervisningen där de hör hemma.

  Det ser ju onekligen ut som att detta är en eftergift mot KD vilket gör det hela lite patetiskt.

 2. 10 oktober 2010 23:13

  Bra exempel med socialdemokraterna.

  Jag tror dock att det hela är en kompromiss med (kd), vilket bara gör (kd) ännu sämre och gör det ännu konstigare att ett parti som kallar sig liberalt samarbetar med dem.

 3. 11 oktober 2010 00:13

  Ja, absolut har Kristdemokraterna en roll i det. Men med det patos herr major Björklund själv förespråkar mer kristna värderingar, känns det som att förslaget inte ensidigt kommer från Kristmupparna. Det gör det mindre konstigt att ett parti som kallar sig liberalt samarbetar med Kristdemokraterna, men än konstigare att det kallar sig liberalt!

Trackbacks

 1. Staten och prästerskapet sitter ännu i samma båt? « Per pladdrar på

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: