Skip to content

Liberalismen sörjer valet

04 november 2010

Publicerad i Södra Latins gymnasiums skoltidning, Latin Lover.

Efter att val där Alliansen får ett enormt övertag över de rödgröna, Socialdemokraterna backar ytterligare och miljöpartiet går framåt, kan en liberal inte känna sig annat än besviken. Det finns nämligen inga frihetliga anspråk hos något av partierna i riksdagen.

Besvikelse. Jag tror det är så de flesta sammanfattade sina känslor efter valvakan. De röda backade till ett ännu värre resultat än förra året. Socialdemokraternas resultat har inte varit sämre sedan 1911. De gröna gjorde ett bra val, men hamnade inte i regeringsställning, och är dessutom för låsta av blockpolitiken för att kunna samarbeta med regeringen. Vi liberaler sörjer såväl Alliansens socialkonstruktivistiska och konservativa inriktning som frånvaron av riktiga liberala alternativ i valet, och alla humanister sörjer nationalisters inträde. De mest frihetliga rösterna försvann från riksdagen.

De enda som kan vara nöjda med resultatet är konservativa och rasistiska nationalister.

Som liberal kan jag nu besviket se fram emot mer statlig kontroll över människor, hårdare regler mot allt som konservativa moralister tycker är fult, och fortsatt kollektivistiskt tänkande med utgångspunkt i grupper snarare än människor.

Inte ens i ekonomiska frågor kan jag söka tröst. Det största regeringspartiet tycker att våra skatter, som är världens högsta, är på en lagom hög nivå. De har inga större planer på att sänka skatterna till en mer rimlig, europeisk nivå. Alliansen är även här mer konservativ än liberal. Ett mer lockande alternativ än de rödgröna, förvisso, men bättre betyder inte bra.

Alliansen har helt tappat konceptet frihet. Det är sorgligt. Alla partier vi har i dag är socialkonstruktivistiska, moraliserande och visionslösa och saknar kontakt med verkligheten. De försöker förbjuda bort problem. Båda blocken vill ”förbjuda efterfrågan” på sex, utan att se till sexarbetarnas egna intressen. Båda blocken stödjer ett informationsmonopol utan att se till samhällsvinsten. Båda blocken tycker att det är rimligt att alla människor behandlas som misstänkta brottslingar.

Moderaterna, som setts som ett ekonomiskt frihetligt parti och velat minska den offentliga sektorn, har nu tagit på sig rollen som ställföreträdande Socialdemokrater. Kristdemokraterna har aldrig varit och kommer aldrig bli ett liberalt alternativ, utan fortsätter att kämpa mot omoral och homosexualitet. Centerpartiet har utvecklats, och är det kanske mest liberala alternativet, men har fortfarande en grund i bondepolitik. Som exempel vill de satsa extra på hästbranscher. Inte ens det traditionellt liberala Folkpartiet har kvar någon liberalism, utan ses till och med ofta som det minst liberala partiet i riksdagen med ambitioner om hårdare tag mot det mesta – i synnerhet skolbarn!

Oavsett var man står politiskt – även om man tycker om den repressiva politik som förs – är det en enorm förlust för demokratin när man inte kan välja mellan flera alternativ. Alla är för ett socialt repressivt högskattesamhälle.

För en liberal är förlusten störst: Alternativen är arbetslinje eller bidragslinje. Frihetslinjen tappades bort på vägen.

Av de alternativ som låg för oss var inget alternativ bättre än Alliansen. Det bättre alternativet vann. Jag får väl vara glad för det lilla – synd bara att det bästa alternativet är så jävla dåligt!

Annonser
4 kommentarer leave one →
  1. 04 november 2010 23:03

    Mycket bra skrivet, som vanligt. Familjen Rehbinder tycks ha en frihetstörstande gen som fler borde ha. Själv vacklade jag lite i min ideologiska övertygelse och röstade på Piratpartiet istället för Liberala partiet som jag först tänkt (och som jag gjorde i förra valet). Men jag har ännu aldrig röstat på ett riksdagsparti, eftersom jag aldrig skulle kunna rösta på det minst dåliga alternativet.

Trackbacks

  1. Är det våldtäkt att ljuga om p-piller också? « Filppu Filosoferar
  2. Mina tankar om Piratpartiet « Caspian Rehbinder
  3. Caspian Rehbinders tankar om Piratpartiet | Liberaldemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: