Skip to content

Liberaldemokraternas manifest

14 april 2011

Liberaldemokraterna har nu presenterat sitt manifest – en första samling av de idéer som kan komma att forma svensk politik i framtiden. Nyheter 24 uppmärksammade det i en artikel, som självklart uppmärksammar de mest kontroversiella förslagen – sex, knark och basinkomst.

För det är onekligen de mest kontroversiella förslagen. Avskaffa sexköpslagen är en klassiskt liberal fråga. Att avkriminalisera narkotika för eget bruk likaså. Det är definitivt de åsikter som kommer väcka störst uppmärksamhet i början, och som många kommer avfärda Liberaldemokraterna med – på samma sätt som Piratpartiet avfärdats för att vara »gratispartiet».

Det finns dock en betydande skillnad mellan Piratpartiet och Liberaldemokraterna. Folk avfärdade Piratpartiet som ett gratisparti, och Piratpartiet kunde inte svara mer än genom att försöka få folk att förstå vilket värde som ligger i immaterialrättsfrågan mer än att det ska vara gratis. Och att få folk att ändra sina förutfattade meningar är mycket, mycket svårt.
På samma sätt kommer folk vilja avfärda Liberaldemokraterna som ett sexochknarkparti. Skillnaden är att Liberaldemokraterna kommer kunna förklara varför det inte är så. Inte genom att övertyga folk om att fokus på avkriminalisering av narkotikainnehav eller slopande av sexköpslagen inte innebär att Liberaldemokraterna är ett sexochknarkparti, utan genom att peka på det heltäckande program med bostadspolitik, äldrevård, barnomsorg, arbetsmarknadspolitik, frihandel, plattskatt, medborgarlön, miljöfrågor, kulturpolitik, utbildning och dessutom – inte minst – en ideologisk grund, som Liberaldemokraterna faktiskt har.
Liberaldemokraterna har en stark grund som lätt kommer ta partiet förbi fasen då det avfärdas med enkla handgrepp. Att avfärda ett fåfrågeparti är lätt; att avfärda ett parti med tusen frågor är desto svårare.
Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Pyrrhus permalink
  21 april 2011 15:03

  Har ögnat igenom manifestet och tyckte det var intressant. Mycket jag själv håller med om. Däremot saknade jag vissa områden. Hur ser Liberaldemokraterna på utrikespolitiken? Ska Sverige delta i internationella insatser (som Kosovo, Afghanistan och Libyen) eller inte? Vad tycker ni om EU (och euron)? Åt vilken håll skulle en liberaldemokratiskt regering försöka driva EU (förutsatt att ni inte går ur unionen)?

 2. 22 april 2011 13:26

  Vissa områden saknas absolut! Det här är ett första manifest med några första åsikter. EU, eurosamarbete, internationell politik och även mycket annat som inte tagits upp kommer komma in i framtida uppdateringar av manifestet, var så säker!

 3. 22 april 2011 23:44

  Ett mycket intressant manifest. Ni är en behövlig och relativt frisk vind i ett politiskt stagnerat Sverige. Som ni redan påpekat ovanför så finns det mycket som fortfarande saknas och även jag skulle velat se mer av er försvars- och säkerhetspolitik; fortsatt nedrustning, alliansfrihet, internationella insatser o.s.v.

  Hur som helst så var det särskilt en mening jag reagerade lite extra på;
  ”Alla människor i Sverige, såväl medborgare som turister och papperslösa flyktingar, ska få tillgång till de mest grundläggande trygghetssystemen, som skola och sjukvård.”

  Måhända har jag tolkat det hela fel eller anser ni att turister ska ha rätt till svensk skola? I så fall, varför?

  med vänliga hälsningar,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: