Skip to content

Charlotte Roberton: Ett sekulariserat Sverige?

30 augusti 2011

Nyligen meddelade Moderaternas partistyrelse att partiet troligtvis inte kommer ställa upp i kyrkovalet 2013, då man vill avkristna Moderaterna. För ett parti som tillämpat epitet ”Nya Moderaterna” och därmed utlovat en ständig förnyelse av dess politik, känns beslutet rimligt, om än för vissa över­väldigande. Ett statsbärande parti bör inte favorisera ett specifikt trossamfund om man vill vara representativ för många väljare. Genom att inte ställa upp i nästkommande kyrkoval tar man avstånd från att sätta en tro eller livsåskådning före en annan, och slutför äntligen den skilsmässa mellan stat och religion som påbörjades 2000.

I ett land som påstås vara sekulariserat rimmar det illa när riks­dags­partier ställer upp i val till ett religiös samfund. Då man en gång har fattat beslutet att skilja stat och kyrka känns detta som en minst sagt naturlig förlängning. Det finns förstås en risk att färre kommer vilja kandidera till kyrkovalet, vilket kan vara skadligt ur en demokratisk synvinkel. Men de som fortsätt­nings­vis vill vara ombud för vissa politiska idéer i det kyrkliga arbetet kommer kunna göra det, fast då som fristående representanter.

Kanske kommer förslaget om ett avståndstagande från Svenska kyrkan att skada Alliansen. Moderaternas beslut kan tolkas som ett avstånds­tagande från kristendomen i stort, vilket i sin tur kan lyfta kritiska röster kring allianssamarbetet med Kristdemokraterna. Möjligtvis kan detta komma att bli ytterligare en anledning till högerblockets upplösning.

Hur som helst hoppas jag få se fler partier som följer Moderaternas väg, om de menar allvar med den sekularisering de en gång röstade igenom. Det är dags att ta fullfölja sin politik.

Charlotte Roberton

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 19 september 2011 21:20

    ”…Hur som helst hoppas jag få se fler partier som följer Moderaternas väg, om de menar allvar med den sekularisering de en gång röstade igenom. Det är dags att ta fullfölja sin politik. …”

    Jo… – det skulle ju vara välgörande ifall politikerna någon gång kunde göra så som dom själva har bestämt. Men faen trot – för den svenska modellens samhälle är som det är.

Trackbacks

  1. Christians digest for September 7th | Christians lifestream

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: